Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klarade inte fystesterna – brandmän blir utan lön

/

Flera brandmän i länet har inte tillräckligt hög fysisk kapacitet för att klara av sina jobb. Det anser Norra Jämtlands räddningstjänstförbund som vägrar att betala lön till vissa beredskapsbrandmän.

Annons

En tvist har blossat upp mellan ett antal beredskapsbrandmän i länet och deras arbetsgivare Norra Jämtlands räddningstjänstförbund.

Dispyten gäller huruvida brandmännen ska få den ersättning som normalt betalas ut till beredskapsbrandmän.

Räddningstjänstförbundet anser nämligen att brandmännen inte har en tillräckligt hög fysisk kapacitet för att klara av alla arbetsuppgifter som ingår i tjänsten.

Eftersom både lokala och centrala förhandlingar mellan förbundet och brandmännens fackliga organisation har strandat så har tvisten gått vidare till Arbetsdomstolen, AD.

I sitt anförande till AD skriver räddningstjänstförbundet att de aktuella brandmännen inte på ett tillfredsställande sätt klarat de fysiska tester som årligen genomförs. Förbundet hävdar att den som ska utföra exempelvis rökdykning måste ha en god fysisk arbetsförmåga vilket inte alla brandmännen har.

Eftersom Norra Jämtlands räddningstjänstförbund inte anser att de aktuella brandmännen uppfyller kraven så har flera av dem inte erbjudits någon fortsatt beredskapstjänstgöring.

Brandmännens riksförbund som företräder deltidsbrandmännen delar inte arbetsgivarens syn i frågan och bestrider kraven på utebliven ersättning.

Mer läsning

Annons