Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klamydia minskar men inte i länet

/

Trots stora insatser minskar inte klamydia i vårt län. Nu ska en grupp inom landstinget med smittskyddssköterskan Maria Omberg i spetsen analysera varför inte budskapet når fram.

– Klamydiasmitta är en indikator på hur det ser ut med andra könssjukdomar som inte ingår i smittskyddslagen, säger hon.

Annons

Hon pekar på herpes och kondylom som kan ge svåra och kanske livslånga besvär.

– Man ska vara rädd om sig och sina partners, slår hon fast.

År 2008 redovisade landstinget i Jämtland 636 fall av klamydia och under 2009 var siffran 645 fall. Detta trots att länet under många år har arbetat stenhårt för att komma tillrätta med problemet.

Det visar statistik från Smittskyddsinstitutet.

– Vi har många funderingar kring detta. Nu ska en grupp sätta sig för att riktigt gå igenom vad det kan bero på. Vi är inte riktigt klar över orsakerna, men vi har bra koll eftersom vi tar flera prover än andra landsting och då hittar man fler också.

Har landstinget i Jämtland fått möjlighet att göra klamydiatest på nätet?

– Nej det har vi inte, men vi skulle vilja eftersom de län som har det kommer åt pojkarna på ett annat sätt, säger Maria Omberg. Vi kvinnor erbjuds testet när vi ska få p-piller eller gör en gynekologisk hälsokontroll, något motsvarande finns inte för grabbarna.

– Det är som sagt ett önskemål, men just nu när landstinget räknar pengar och sparar pengar, är det inte aktuellt.

Sorkfeber och harpest har minskat, har landstinget gjort några extra insatser här?

– Sorkfeber och harpest förekommer i cykler, ibland kommer det många fall och sedan dyker det igen.

Vedbodarna är kända för att sprida sjukdomarna, där är det varmt och torrt och sorkarna går gärna in för att göra sina behov. Sedan löses detta upp så man nästan inhalerar det, med risk för att bli sjuk.

– Vi har haft en tendens med många sjuka under några år, men varför vet jag inte. Det finns forskare i Umeå som tittar på detta. Man kan tänka sig att viruset är mera sjukdomsframkallande och om ett stort antal blir sjuka så är de också skyddade mot smitta.

Under 2008 hade länet 91 fall av sorkfeber, förra året endast två. När det gäller harpest anmäldes 32 fall av harpest under 2008 medan endast fem fall under 2009.

Det rapporterades även ett fall av kikhosta förra året, är inte den utdöd snart? 2008 anmäldes sju fall.

– Det är en sjukdom som kommer och går. 2005 fick vi ett rejält antal fall med 84 insjuknade personer. Smittan finns, men får inget större fäste. Hittar de rätt population då blir många sjuka. Kikhostan finns, men vi ser de allt mer sällan.

Hepatit A och hepatit B ökar också, hepatit A redovisar fyra fall under 2009 medan det inte fanns något fall under 2008. När det gäller hepatit B var det 11 fall under 2008 och 12 fall under 2009. Vad beror det på?

– Det har framför allt med utlandsvistelser att göra. Jag tycker att man ska skydda sig om man kan, alltså vaccinera sig.

Samtidigt konstaterar Maria Omberg att den nya influensan har gjort att alla tvättar händerna mer frekvent och det i sig gör att smittspridning inte bara mot influensan stoppas.

– Men det är bara spekulationer, säger hon. Varje skola vi pratat med har ändå sagt att de aldrig haft så friska barn som den här hösten. Synd att vi inte hade kunnat förutspå detta och gjort studier på det.

Mer läsning

Annons