Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kirurg: Synd och skam att behöva åka till Umeå

/
  • Strålkanoner används vid behandling av cancersjuka.Foto: Björn Larsson Ask/SvD/SCANPIX

– En fullständigt adekvat begäran, det är synd och skam att dessa patienter ibland måste resa till Umeå för att det inte finns någon onkolog här.

Annons

Emmaföreningen får alltså medhåll av kirurgen Kristina Jansson. Hon menar att cancersjukdomar är en folksjukdom, eftersom var fjärde svensk drabbas någon gång under sitt liv.

– Många behandlas med onkologiska läkemedel, då tycker man att det är ganska lite begärt att de ska få träffa en onkolog som har det som sin specialitet, säger hon.

Hon anser att Umeå har ett ansvar för onkologin i länet och huvudansvaret för regionen, även om de har ont om folk också.

För alla cancerpatienter i Jämtlands län vore det alltså önskvärt om det fanns en större onkologisk kompetens fast på sjukhuset.

– Det kommer en doktor från Umeå en dag per vecka och det började vi med någon gång i början av 1900-talet, säger Kristina Jansson vidare.

– I dag har vi fortfarande samma resurs, trots att onkologin är den specialitet som kanske vuxit mest av alla specialiteter.

– Då får vi som inte har någon utbildning i onkologi, sköterskorna är visserligen jätteduktiga, som exempelvis kirurger, gynekologer, urologer, lungläkare sköta den verksamheten utan att egentligen vara utbildade för det.

Är det svårt att rekrytera onkologer till Östersund?

– Det är kirurgkliniken som kanske har det största antalet patienter. Vi har gjort en hel del försök att påverka Umeå och Sundsvall att hjälpa till med det här.

– För tittar man på hur många de ska serva på de antal onkologer de har, kan man tycka att det är lite orättvist fördelat i regionen. De tycker säkert att de behövs där de är, men det behövs här också.

Har inte landstingsledningen försökt rekrytera någon?

– Vad jag vet är det endast kirurgkliniken som har fått anstränga sig för att hitta lösningar. Vi har erbjudit oss att betala för en onkolog från Sundsvall eller Umeå om de kommer hit och försökt med andra olika speciallösningar, där ingen har nappat.

Upptäcker man mer cancer i dag än tidigare?

– Ja, det upptäcks mer cancer, det ges mer behandlingsmöjligheter och det ges allt mer individuell behandling med skräddarsydda behandlingar för varje patient.

– Samtidigt blir läkemedlen allt dyrare, många med besvärliga biverkningar, och det blir allt svårare att sköta patienterna för dem som inte har specialkompetens på området.

– Dessutom har vi svårt att hinna ge all den information som behövs, för vi har en egen specialitet att sköta också.

Mer läsning

Annons