Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kejsarsnitt förändrar barnets DNA

Barn som föds med kejsarsnitt har förändringar på DNA under sina första levnadsdagar. De ökar risken för cancer och andra sjukdomar, tror forskarna bakom upptäckten. Men sambandet återstår att bevisa.

Annons

– Med tanke på hur vanligt det har blivit med kejsarsnitt, och med tanke på att långtidseffekterna är oklara, är det här ett väldigt viktigt område att bedriva forskning kring, säger Mikael Norman, professor i pediatrik vid Karolinska institutet. Han är en av forskarna bakom en studie bland 37 barn som publiceras i facktidskriften Acta Paediatrica.

Analyser av barnens navelsträngsblod visade att de 16 barn som hade fötts med kejsarsnitt hade en annan påbyggnad på arvsmassan (så kallad metylering) i immunförsvarets vita blodkroppar jämfört med de barn som hade fötts vaginalt. Skillnaden pekar på att fler gener hos kejsarsnittsbarnen är inaktiva.

Hypotesen är att den positiva stress som barnet utsätts för under en vaginal förlossning sätter i gång cellernas arvsmassa. Efter två dagar hade skillnaderna försvunnit, åtminstone var de inte längre statistiskt säkra.

DNA-förändringarna ökar risken för astma, allergi, diabetes och vissa former av cancer senare i livet, tror forskarna.

– Sammantaget är det brister i immunsystemet som gör att de här sjukdomarna bryter ut, säger Mikael Norman.

Men än så länge är kopplingen tämligen hypotetisk. Att kejsarsnitt innebär en viss riskökning för astma och allergi är vedertaget, men de flesta forskare tror att det beror på skillnader i vilken bakterieflora som barnen utsätts för när de föds.

Norman anser inte att mammor som står inför planerade kejsarsnitt behöver vara oroliga.

– Nej det tycker jag inte. Självklart ska man göra kejsarsnitt om det finns medicinska skäl, säger han, men tillägger att studien ger en signal till vårdpersonal och allmänhet om att kejsarsnitt inte är så okomplicerade som många har trott.

Mer läsning

Annons