Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katter visade upp sig från sin bästa sida

/
  • För katterna som ställdes ut i helgen blev det en nervös väntan inför bedömningen.
  • Ragdollhonan Waltuwarpaan Brasel Pilvi, 9 månader, älskar att bli kammad av ägaren Kim Källström från Kramfors. Hon tävlar i klassen junior och har blivit
  • Eiriks Vercace, 2 år av rasen ragdoll, vann sitt internationella certifikat under helgen. Här blir hon bedömd av domaren Jaana Jyrkinen.
  • Ville Rehnstedt från Östersund hade tagit med sig sin tyghund Hunden att ställa ut. Hunden har Ville haft i ett par år.   – Jag har kaniner och nallar också med Hunden är min favorit, säger Ville.

I helgen anordnades en internationell kattutställning arrangerad av kattklubben Storsjökatten i Östersund.

Annons

Klubben har ett 80-tal medlemmar och alla katter är välkomna i klubben.

Arrangemanget är en tradition som sträcker sig över 20 år tillbaka och under utställningen visades katter av cirka 25 raser upp.

– Man behöver definitivt inte vara raskatt för att ställas ut, det går alldeles utmärkt om man är huskatt. Det räcker om man har ett huskattbevis så är det bara att ställa ut katten, säger Lena Engdal, ordförande i Storsjökatten.

Runt 350 katter från hela Sverige visades upp under helgen. En hel del katter hade tagit sig från Norge och någon enstaka ända från Åland.

– Inom rasen tävlar man i färger. Svarta för sig, röda för sig och så vidare. Åldern är också ett kriterium, unga katter möter inte äldre katter i samma klass, säger Lena Engdal.

För barnen anordnades det en uppskattad utställning för gosedjur. Barnen kunde ta med sina djur till utställningen och fick dem bedömda av en riktig kattdomare. Alla djur var välkomna och domaren Elin Hoffner fick bedöma allt från hundar och igelkottar till apor.

– Vi ville verkligen visa att vi menar allvar med att det här är en familjetillställning. Det är ett arrangemang för hela familjen och barnen ville vi satsa lite extra på, säger Elin Hoffner. Hon är domare i kategorin korthåriga katter och håller på att utbilda sig i kategorin oriental.

För henne är kattutställningar mycket mer än bara en skönhetstävling för katter.

– Katterna blir socialiserade genom att träffa andra katter och människor. De blir vana vid att bli pysslade med, att bada, klippa klorna och åka bil. De blir trygga och trevliga av det. Det är vinsten för både ägare och katter med utställningarna, säger Elin Hoffner.

Mer läsning

Annons