Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katarina Nyberg Finn blir nytt kommunalråd

/

Det blir två kvinnliga kommunalråd i Östersund. Det stod klart när Socialdemokraterna i Östersund höll sitt årsmöte igår, onsdag.

– Det känns fantastiskt roligt att ha fått det här för­- troendet av medlemmarna.

Annons

Katarina Nyberg Finn tar över AnnSofie Anderssons post när Jens Nilsson drar till EU-parlamentet i Bryssel senare i år.

Beslutet fattades i går när Socialdemokraterna i Östersund höll sitt årsmöte. Katarina Nyberg Finn röstades fram till nytt kommunalråd och förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Under årsmötet fattades också beslut om listan för vilka personer som ska företräda Socialdemokraterna i Östersunds fullmäktige efter valet i höst.

Men det var förstås kommunalrådsvalet som var huvudnumret.

Och det blev ett unikt val. Aldrig tidigare har Östersunds kommun haft två kvinnliga socialdemokrater på kommunalrådsposten samtidigt – vilket egentligen strider mot det arbetarkommunen tidigare fastställt, att det ska vara varannan man och kvinna på valsedlarna.

V ar det egentligen så oväntat?

– Ja, vad svarar man på det? Det är klart att jag har känt många medlemmars förtroende. Sen fanns jag ju även med i valberedningens förslag.

Kjell Svantesson, arbetarekommunens ordförande, sade så sent som i höstas att gårdagens val skulle kunna bli ett undantag, vilket det också blev.

Katarina Nyberg Finn, 38 år, har en bakgrund som sjuksköterska och en lång erfarenhet som kommunpolitiker.

I dag sitter hon som ordförande i vård- och omsorgsnämnden, personal- och organisationsutskott, kommunala pensionärsrådet och kommunalt handikappråd. Hon är även ledamot i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige.

Det är fortfarande oklart när Katrina Nyberg Finn kommer att tillträda sin nya post. Allt hänger på när Jens Nilssons EU-uppdrag börjar. I dagsläget har han inte fått någon information om när det kan bli aktuellt. EU-parlamentet kommer att ge honom besked den sjunde april.

– Jag räknar med att det blir någon gång i sommar, säger Jens Nilsson.

Mer läsning

Annons