Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karolinas mål – springa halvmaran i Paris

/
  • Halvmaraton i Paris den 7 mars är målet. Men träningen är egentligen bara halva jobbet. Projektarbetet ska presenteras skriftligt också.
  • Dagen före nyårsafton var det dags för ett lättare distanspass. Cirka sex kilometer på löpbandet.
  • Från början sprang hon bara 2–3 kilometer. Nu klarar hon en mil och mer. Till den 7 mars måste hon klara 2,1 mil för att ta sig i mål.
  • Halvmaraton i Paris den 7 mars är målet. Men träningen är egentligen bara halva jobbet. Projektarbetet ska presenteras skriftligt också.
  • Att projektarbetet i det här stadiet är mer fysiskt än teoretiskt är inte alltid en fördel. ”Ibland, när jag vaknar och ska hinna springa innan skolan börjar så kan jag tänka; varför valde jag det här”, berättar Karolina Norström.

När de andra eleverna går till biblioteket för att göra research tar Karolina Norström på sig löparskorna. Årets stora projektarbete går för hennes del ut på att springa halvmaraton i Paris och dokumentera sin väg till målet.

Annons

Alla tredjeklassare på gymnasiet ska enligt läroplanen genomföra ett större projektarbete.

Eleverna har stor valfrihet när det gäller valet av ämne och arbetet kan genomföras såväl enskilt som i grupp. Karolina Norström har valt en lite annorlunda väg än de flesta andra. Hennes projektarbete går ut på att dokumentera vägen från att vara relativt otränad fram till genomförandet av ett halvmaraton i Paris den 7 mars.

Det dröjde ganska långt in på höstterminen innan Karolina bestämde sig för vad hennes projektarbete skulle handla om.

– Min pappa är löpare och det var han som började tjata om att vi skulle springa tillsammans, berättar Karolina.

Så kom hon på idén att kanske slå två flugor i en smäll.

– Jag tänkte att man kanske kunde kombinera projektarbetet och samtidigt komma igång med träningen, förklarar hon.

Så började det hela och nu är träningen i full gång. Det handlar om ungefär tre till fyra pass i veckan med olika inriktning. Inte ens dagen före nyårsafton får hon vila.

– I dag tänkte jag springa ett pass halvdistans. Det blir ungefär sex kilometer, säger Karolina.

Just det här passet blir inomhus eftersom termometern visar på nära minus 20 grader. Fast utomhuslöpningen är roligare.

– Jag kan bli psykiskt instabil när jag måste springa ett långpass inomhus på löpbandet. Man står på samma plats och har klockan framför sig hela tiden.

Karolina Norström försöker variera löpningen för att utvecklas. Ena gången är det intervallträning eller backträning, en annan gång ett kortare pass med styrketräning eller ett riktigt långt pass på 85–95 minuter.

– Från början kunde jag bara springa 2–3 kilometer men nu springer jag i alla fall en mil, säger hon.

Men det handlar ju förstås inte bara om den fysiska träningen. Projektarbetet ska dokumenteras och Karolina funderar på hur hon ska lägga upp skrivandet. En tanke är att lägga in en teoretisk bit som handlar om vilken mental påverkan som träningen har.

– En sak som jag har märkt är att jag fått lättare att sova, säger hon.

Mer läsning

Annons