Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kärnkraftsavveckling får inte bli ordbajseri”

Miljöpartiets energiuppgörelse får kritik från de egna leden i Jämtlands län. Landstingsrådet Anna Hildebrand tycker att avvecklingen av kärnkraften ska ha ett exakt datum.

Annons

I helgen presenterade vänsteralliansen sin syn på hur Sveriges energipolitik ska se ut om de väljs till makten i nästa val. En del i uppgörelsen handlade om hur kärnkraften ska hanteras. I uppgörelsen står att kärnkraftselen ska fasas ut men att det måste ske med hänsyn till sysselsättning och välfärd. Utfasningen ska till exempel ske i den takt kärnkraften kan ersättas med el från förnyelsebara energikällor. Vänsteralliansen, som förutom miljöpartiet består av vänsterpartiet och socialdemokraterna, anser att man varje mandatperiod måste ompröva möjligheterna att avveckla kärnkraften.

Anna Hildebrand sitter i miljöpartiets regionstyrelse i Jämtlands län och tycker att formuleringen är för urvattnad.

– Jag tycker att det låter alldeles för vagt. Det är inte en bra formulering. Jag tolkar det här som att miljöpartiet fått backa i uppgörelsen, säger hon.

Anna Hildebrand anser att kärnkraften bör avvecklas med sikte mot ett specifikt datum.

– Jag tycker att man måste ha en tidsplan för avvecklingen. Jag är inte tillräckligt insatt för att säga ett exakt datum men jag tror att vi måste vara mer konkreta. Det får inte bara bli verbalt ordbajseri.

Som lokalt engagerad miljöpartist vill Anna Hildebrand hellre se möjligheter än svårigheter med en avveckling av kärnkraften.

– Just nu har vi ju ett gyllene tillfälle att kunna avveckla. Nu när vi har ekonomisk kris så tvingas vi tänka resurssnålt vilket ger oss möjligheter att skapa nya gröna jobb.

Mer läsning

Annons