Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känner sig lurade på körkort i skolan

Jämtlands gymnasieförbund har anmälts till Skolinspektionen för att eleverna själva måste betala för den körkortsutbildning som flera trodde ingick i kursen.

Annons

En mamma till en elev som läser på fordonsprogrammet i Östersund anser att eleverna tvingas betala för sådant som många trott skulle ingå i utbildningen. Mammans kritik riktar sig mot att Jämtlands gymnasieförbund ger eleverna intrycket att de kommer att få ta körkort för tung lastbil. Senare under utbildningen visar det sig att skolan bara står för en del av körkortsutbildningen och att eleverna själva till exempel måste stå för extra körlektioner.

Att eleverna själva måste bekosta en betydande del av sitt körkort anser mamman inte framgår av kursplanen. Hon menar att det därmed blir en klassfråga vilka som har råd att fullfölja utbildningen och vilka elever som inte kommer att kunna ta sitt C-körkort.

Jämtlands gymnasieförbund anser att eleverna borde ha kunnat räkna ut att kursen inte innehåller en komplett körkortsutbildning eftersom kursen bara är på 100 gymnasiepoäng. Förbundet skriver i sitt svar till Skolinspektionen att eleverna muntligen har fått extra information om målsättningen med kursen.

Samtidigt konstaterar gymnasieförbundet att den skriftliga informationen kan ge eleverna en felaktig bild av vad som ingår i kursen. Den kommer därför framöver att byta namn från Körkortsbehörighet C till det preliminära kursnamnet Körkortsteori C.

Mer läsning

Annons