Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kände sig åldersdiskriminerad av kommunen – DO vill inte utreda

Diskrimineringsombudsmannen, DO, kommer inte att utreda frågan om 62-årige Steen Viberg från Östersund blivit åldersdiskriminerad när han sökte arbete hos Östersunds kommun.

Annons

Anledningen är helt enkelt att åldersdiskriminering infördes i Diskrimineringslagen den 1 januari 2009. Steen Viberg sökte tjänsterna hos Östersunds kommun under 2008.

– Frågan har i varje fall blivit utredd, säger Steen Viberg som fått ett beslut från DO häromdagen. De har också ringt mig innan beslut och jag har fått prata med handläggaren.

LT kunde i slutet av juni månad berätta om Steen Viberg och hans frustration över att aldrig få ett jobb han sökt trots att han varit väl meriterad. Totalt hade han sökt 105 lediga jobb sedan han blev arbetslös 2005.

Han tror själv att det beror på att han helt enkelt är för gammal. Han ville därför att DO skulle utreda om han blivit utsorterad efter ålder. När sedan hans a-kassedagar tog slut skulle han överföras till jobb- och utvecklingsgarantin där de långtidsarbetslösa ska utföra ”samhällsnyttigt arbete”. Av detta kände sig Steen Viberg otroligt kränkt. För att slippa, enligt hans tycke kränkande arbetsuppgifter, bestämde han sig för att ta ut pension i förtid. Han anmälde därför Östersunds kommun för kränkande särbehandling också.

Men det blev svårt för DO att ta ställning till just den frågan eftersom Steen Viberg inte personligen blir drabbad av de erbjudanden som han anser vara kränkande.

”DO är medveten om att alternativet att ställas inför erbjudanden som upplevs som kränkande har vägts in i ditt beslut att gå i pension. DO gör dock den bedömningen att det är svårt att nå framgång i domstol med hänvisning till ett hypotetiskt missgynnande, dvs ett missgynnande som möjligen skulle äga rum i framtiden”, skriver DO.

”För att DO ska kunna nå framgång i domstol måste DO göra antagligt att diskriminering skett. DO bedömer att vi inte kan göra det med stöd av omständigheterna i ärendet.”

Så var det alltså med den saken. Steen Viberg får sin pension från den 1 augusti även om han hade velat få en seriös möjlighet att jobba de återstående åren kvar till ordinarie pension.

Mer läsning

Annons