Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kanarieöarna jämtarnas favoritresa på lovet

/
  • ”Det är hektiska veckor nu när både sportlovsresorna och sommarresorna ska bokas”, säger Karolina Ohlsson, rese­-säljare på Resia i Östersund.Foto: Ulrika Andersson

Många jämtar väljer att åka bort under sportlovsveckan men det går fortfarande att få tag i enstaka resor både söderut och till fjälls.
– Det finns en del platser kvar till solen, men inte så man kan välja och vraka bland hotellen, säger Karolina Ohlsson, resesäljare på Resia i Östersund.

Annons

För utlandsresenärerna är det Kanarieöarna och Egypten som är de stora resmålen.

– Det är mellan 20 och 23 grader i de länderna under sportloven och det räcker gott och väl för de flesta. Thailand och den typen av resmål ligger alldeles för långt borta om man är ledig i en vecka, säger Karolina Ohlsson.

Att människor är försiktiga med att spendera pengar i dag jämfört med tidigare är inte helt självklart.

– Många av de kunder vi har i februari är här för sommarresorna och där känns det som det kan ha gått ned lite i år, men sportlovsresorna har varit bokningsbara i ett år och många har bokat sina resor för ganska länge sedan, säger Karolina Ohlsson.

Vart man reser under sportlovet skiljer sig något beroende på var man bor i landet.

– Skidresorna säljer naturligtvis bättre söderut vilket känns ganska naturligt. Många i Jämtland åker ju skidor på helgerna hela vintern, vilket de i södra Sverige inte kan, säger Karolina Ohlsson.

I Åre är mycket redan bokat men det finns plats för de som bestämmer sig sent.

– Generellt sett är det vecka nio, då stockholmarna har sportlov, som det är högst tryck här. Vecka tio då jämtarna är lediga har vi en mix av daggäster och boende, säger Linda Wasell, informationsansvarig på Skistar i Åre.

Jämtarna har trots finanskrisen inte avstått från sportlovsfirande i fjällen.

– Vi har faktiskt en liten ökning av gäster jämfört med tidigare. Vill man spara pengar hittar man hellre andra boendeformer och går ihop flera personer och hyr lägenhet i stället för att strunta i resan. Jag tror inte att skidsemestern är det första man sparar in på, säger Linda Wasell.

Mer läsning

Annons