Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampen mot kommunen ledde till Regeringsrätten

Nyligen slog Regeringsrätten fast att Östersunds kommun feltolkat socialtjänstlagen. Kommunen ansåg att en man inte hade rätt till socialbidrag eftersom han inte deltagit i rehabilitering för att komma till rätta med sitt alkoholmissbruk. Nu ska kommunen se över biståndshandläggningen.

Annons

Mannen anser att han har rätt till bistånd för hyra under två månader samt för avgift för medlemskap i fackförbund.

Han tycker att socialnämnden i Östersund använt biståndet som en form av utpressning för att tvinga fram ett nyktrare leverne. Regeringsrätten tar upp väldig få mål varje år och att just den här typen av mål tagits upp är väldigt ovanligt. Regeringsrätten anser att socialnämnden inte hade fog att avslå mannens ansökan om försörjningsstöd och att nämnden inte kan ställa villkor för en missbrukare att denne ska delta i till exempel ett visst rehabiliteringsprogram: ”Om försörjningsstödet villkoras i sådana hänseenden innebär det i praktiken att myndigheten tillämpar en sanktion som socialtjänstlagen inte ger utrymme för”, står det i domen.

Domen innebär att Östersunds kommun måste se över bedömningen av biståndsansökningar.

– Domen har rättspraxis och Regeringsrätten är den högsta beslutande instansen. Jag uppfattar att vi inte har så många sådana här ärenden men vi ska självklart se över det. Jag vet inte hur långt vi har kommit i det, säger Dan Osterling, chef på socialförvaltningen.

– Domen har också betydelse för andra kommuner.

Ärendet handlar om två månaders hyra och fackförbundsavgift från 2005, så grunden till processen ligger långt tillbaka i tiden.

– Det är illa att det tagit så lång tid i rättsprocessen, säger Dan Osterling.

Men mannen ska få sitt bistånd, även om det handlar om flera år tillbaka.

– Det här ska vi naturligtvist verkställa om vi inte gjort det redan, säger Dan Osterling.

Han är inte är helt insatt i ärendet men menar ändå att det är ovanligt fall, på flera sätt.

– Det är ovanligt att man har en egen bostad i samband med ett så här långvarigt missbruk. Det är inte så vanligt med den här tillämpningen, att man förvägrade mannen pengar till hyran. Det är lite extraordinärt tror jag.

Mer läsning

Annons