Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampanj ska minska smittan från grönsaker

Salmonella sprids via livsmedel som smittas och äts utan att sköljas ordentligt eller utan att hettas upp tillräckligt.

Annons

Salmonellan trivs bäst i tarmen hos människor och djur och den överlever bra i andra miljöer också.

Smittspridning från person till person via livsmedel eller vatten förekommer. Bakterierna sprids även via avföring och kan på så vis smitta mark och vatten.

När det gäller svenskt kött är det mycket ovanligt med salmonella eftersom kött från nöt, svin och höns regelbundet kontrolleras på slakterier och styckningsanläggningar.

Risken för salmonella i svenska ägg uppges vara mycket liten.

Efter ett halvt till några dygn drabbas man av kräkningar, diarréer, magkramper och feber. Detta varar oftast några dygn.

Livsmedelsverket har nyligen haft halvtidsredovisning av årets kartläggningsprojekt, som inriktats på importerat grönt. Resultaten så här långt visar på problem med kryddväxter som säljs i butik.

I prover på färska kryddor och bladgrönsaker från Asien fanns salmonella i fyra procent, och spår av tarmbakterien e-coli i drygt vart fjärde prov. Det senare tyder enligt Livsmedelsverket på spår av avföring.

Under första halvåret har 38 kommuner i landet deltagit genom provtagning och totalt 260 prov har skickats in. 80 procent av proven härstammar från Thailand.

Provtagningar i landets kommuner fortsätter i höst och 95 kommuner vill vara med.

– Det är ytterst angeläget att kommunerna fortsätter att ta prover, eftersom vi då vid årets slut kan ha underlag att yttra oss om specifika kryddgröna växter, framhåller Nina Karnehed som är projektledare.

– Om man sköljer kryddgrönt ordentligt minskar risken avsevärt att bli sjuk. Vill man vara helt säker bör man tillaga dem, eftersom bakterierna dör vid upphettning.

Mer läsning

Annons