Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kammarkollegiet: Stornorrland är lämpligast för att bli en egen region

Stornorrland är bättre än Mittsverige. Det visar en rapport som undersökt vilket alternativ som är mest lämpligt om landstingens indelning ska förändras. Men rapporten får kritik från Jämtland.

Annons

Kammarkollegiet har fått regeringens uppdrag att utreda frågan om hur de norrländska landstingen ska delas in i framtiden. Alla kommuner, landsting och länsstyrelser har lämnat in förslag på vilken indelning som de anser skulle bli bäst. Från Jämtlands län har regionen Mittsverige föreslagits. I Mittsverige ingår Jämtlands län samt Sundsvall och Ånge kommuner.

Kammarkollegiet har i sin tur har gett konsultfirman Sweco eurofutures i uppdrag att granska de ansökningar som kommit in och kontrollera hur de stämmer överens med de kriterier som ställts upp av den statliga Ansvarskommittén.

Konsultfirman har nu lämnat sin slutrapport där det konstateras att alternativet med ett stornorrland, där de fyra nordligaste länen slås ihop, är bättre än det Mittsverige som förordats från jämtländskt håll.

Bland annat säger rapporten att Mittsverige skulle ha för få invånare för att bli en bra region. Konsultrapporten säger också att den regionala utvecklingen inom till exempel näringslivet skulle bli bättre med ett stornorrland än i en region som Mittsverige. Bara när det gäller den demokratiska aspekten anser författarna av rapporten att den lilla regionen skulle vara bättre än den stora på grund av de kortare avstånden.

Landstingsrådet Robert Uitto (S) håller inte med om den analys som görs i rapporten.

– Det var ganska väntat att de skulle resonera så här. Det finns väl en uppfattning i stora delar av övriga landet att: ”Norrland, det blir väl en bra region”, och så är det klappat och klart.

Konsultrapporten skickades i går ut på en snabbremiss till berörda landsting, kommuner och länsstyrelser som har tiden fram till den 2 oktober på sig att svara.

Robert Uitto förstår att rapporten kommer att väga tungt när Kammarkollegiet ska lämna sitt yttrande till regeringen men hoppas ändå att de ska lyckas argumentera för sitt Mittsverige så att det inte blir ett enda landsting av de fyra nordligaste länen.

Mer läsning

Annons