Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kammarkollegiet pressar på landstingen i regionfrågan

Nu vill Kammarkollegiet ha klara besked om var gränserna ska gå vid bildandet av två regioner i norra Sverige.
Och det brinner i knutarna, senast den 24 april vill de ha svar.

Annons

”Den geografiska avgränsningen är avgörande för bedömningen av om en indelningsändring kan antas bestående på det sätt som anges i indelningslagen”, skriver Kammarkollegiet .
I dag finns två ansökningar inlämnade:
• region Norra Sverige som består av Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland, utom Sundsvall och Ånge kommuner.
• region Mitt Sverige som består av Jämtland plus Sundsvall och Ånge.
Men kammarkollegiet vill ha ett förtydligande till ansökningarna eftersom gränskommunerna själva ska ta ställning till vilken region de vill tillhöra.
”Det framgår av det överlämnade materialet att några av de kommuner som skulle komma att gränsa till annan region kan vara tveksamma till föreslagen gränsdragning”, skriver kammarkollegiet.
De menar att den geografiska avgränsningen i ansökningarna inte är entydiga.
Häromdagen kunde LT berätta att Strömsunds kommun valt att vara med i båda föreningarna. De vill veta vilken region som blir bäst för kommunen att tillhöra innan de bestämmer sig.
Nordanstigs kommun har gått med i mittregionen av samma skäl.
Därför utesluter inte kammarkollegiet att det kan finnas anledning att utreda alternativa indelningsändringar beroende på hur gränskommunerna ställer sig.
Och de vill ha besked från landstingen i Västernorrland och Jämtland senast den 24 april. Då ska avgränsningsalternativen vara tydliga och väl utvecklade.
Eftersom regeringen måste fatta beslut om indelningsändring senast ett år innan ändringen ska träda i kraft, den 1 januari 2011, är den tid som Kammarkollegiet har till sitt förfogande för utredning och att skriva yttrande mycket pressat.

Mer läsning

Annons