Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kallade grannbarnen för skitungar – får böta

Barnen lekte på lekplatsen utanför lägenhetshuset. Då öppnade en kvinna fönstret och började skrika och hota dem. Nu döms kvinnan till böter för olaga hot och ska betala skadestånd.

Annons

Det var under förra vintern som tre flickor i åldrarna 7‚ 8 och 9 år var ute och lekte på lekplatsen utanför det lägenhetshus de bodde i. Under leken öppnades ett fönster från bostaden på andra våningen i huset.

Kvinnan som öppnat fönstret började skrika åt de små flickorna att hon skulle slå dem och hon kallade flickorna för "skitungar". Hon hotade även en av flickorna genom att titta på henne och dra sin hand över sin hals.

Pappan till två av flickorna hörde dessutom att en kvinna skrek och lät vansinnigt arg. När han skyndade ut sprang barnen från gården och ett fönster stängdes i huset och en gardin drogs för.

Åklagaren menar att hoten har varit ämnade att framkalla allvarlig fruktan för egen säkerhet. Och tingsrätten håller med. De anser att flickornas berättelser är trovärdiga, vidare styrker vittnesuppgifterna händelsen.

Tingsrätten menar att hot av denna sort är särskilt allvarliga när de riktas mot barn i den ålder som flickorna var i, och därmed är det vanligtvis fängelse som gäller som straff. Men tingsrätten tvivlar på att kvinnan ska göra om ett liknande brott och nöjer sig därför med villkorlig dom och böter på 5 600 kronor.

Kvinnan ska dessutom betala 5 000 kronor i skadestånd för kränkning till den flicka hon hotade genom att titta på henne och dra handen över sin hals.

 

Mer läsning

Annons