Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaffe – drycken som är mer än bara njutning

/
  • På Wedemarks konditori sitter Monica och Bertil Karlsson från Frösön med en varsin räckmacka och kopp kaffe. De drack mer kaffe förut när de jobbade, nu blir det som mest tre koppar om dagen.– Det är en stimulerande dryck, man blir pigg och intelligent av den, säger Bertil som druckit kaffe sedan han var 15 år.– Det är gott och det blir lätt en vana, men det här med att det är hälsosamt ska man nog ta med en nypa salt. Ingenting är bra i stora mänger, säger Monika.
  • Familjen Sjödin från Backe (från vänster Jerry, Zebastian, Marianne, Kenny och Jösse) är fikagäster på Törners café och fyra av fem visar sig vara riktiga kaffedrickare. Bäst på kaffe är Jösse, som dricker sju koppar om dagen.
– Jag dricker espresso på jobbet, den är kanon! Jag måste ha kaffe för att må bra.
De övriga dricker 3–4 koppar om dagen. För Jerrys del blir mest snabbkaffe, medan Marianne och Kenny helst dricker bryggkaffe hemma och tycker att koppen på morgonen är godast.
– Jag tror inte ett dugg på nya forskningsrön om att kaffe skulle vara nyttigt. Det kan ändras närsomhelst till det motsatta. Det brukar kunna bli så, säger Kenny.
– Så länge man dricker i lagom mängd och inte blandar i socker så lär det nog inte skada i alla fall, säger Marianne.
Bildtexter: Ulrika Håård

Den som tycker om kaffe kan känna sig nöjd med nya forskningsrön. Drycken verkar skydda mot både demens och diabetes, kanske till och med mot hjärtsjukdomar och vissa former av cancer.

Men ingen vet riktigt varför.

Annons

Kaffe är inte bara en fröjd för själ och gom. De beska, aromatiska dropparna innehåller ämnen som av mycket att döma påverkar vår hälsa. Förutom koffein innehåller kaffe magnesium, fytoöstrogener, antioxidanter och klorogensyra, bland väldigt många andra ämnen.

Riktigt vad de olika substanserna har för effekt, och på vilka individer, vet ingen men allt fler vetenskapliga studier som görs på befolkningsnivån pekar mot att kaffe är något av en hälsodryck.

Flera studier har visat att kaffe skyddar mot demens. Sambandet är inte överväldigande starkt, men det finns.

– Vi tror att koffeinet har nervskyddande egenskaper, men kaffe innehåller så otroligt många aktiva ämnen. Om vi hittar mekanismerna bakom kanske vi kan ta fram nya läkemedel, säger Miia Kivipelto, forskare vid Kuopios universitet i Finland och vid Karolinska institutet. Hon presenterade en studie om kaffe och risken för demens tidigare i år.

Kaffe, och te för den delen, minskar också risken att drabbas av diabetes typ 2, visar en så kallad metaanalys bland totalt drygt 500 000 personer som publiceras i facktidskriften Archives of Internal Medicine.

– Våra resultat i demensstudien kan delvis bero på den minskade risken för diabetes. Vi vet ju att diabetes ökar risken för demens, säger Miia Kivipelto.

Den som dricker tre till fyra koppar om dagen minskar sin diabetesrisk med en femtedel jämfört med den som inte dricker te eller kaffe alls, enligt resultaten från metaanalysen. För den som dricker mer än sex koppar är riskminskningen 40 procent, och så vidare. Ju mer kaffe, eller te, desto större riskminskning.

Eftersom också koffeinfritt kaffe gav effekt drar forskarna slutsatsen att det inte är kaffets uppiggande substans, utan någonting annat, som har direkta biologiska effekter på kroppen.

Djurstudier har visat att kaffe minskar aktiviteten hos inflammatoriska signalmolekyler, cytokiner, i blodet. Kaffe kan också öka kroppens känslighet för insulin, vilket är bra för att hålla blodsockret i schack – men det ska sägas att det finns studier som har visat rakt motsatt effekt.

Kaffe verkar vidare skydda mot parkinson, förtida död i hjärt-kärlsjukdom, och tumörsjukdomar som tjocktarmscancer och bröstcancer – åtminstone för personer med en viss genetisk uppsättning.

Forskarvärldens intresse för kaffe spirar. För närvarande finns flera vetenskapliga kliniska undersökningar, pågående eller planerade, där dryckens effekter på exempelvis immunförsvaret, humöret, prestationsförmågan och blodsockret granskas närmare.

– Vi dricker ju ganska mycket kaffe, så det är verkligen intressant att studera effekterna, säger Miia Kivipelto.

Men någonstans går rimligen en övre gräns för hur mycket kaffe som kan vara nyttigt. Koffein är i ren form klassat som läkemedel. Det är direkt dödligt om man överdoserar, vilket i praktiken är omöjligt att göra genom kaffedrickande eftersom det i så fall skulle krävas minst 50–100 koppar, enligt Läkemedelsverket.

Personer som har problem med sur mage får snabbt obehagskänslor av kaffe. Drycken kan höja blodtrycket, ge darrningar, illamående och sömnrubbningar vilket i sin tur inverkar negativt på hälsan.

– Vissa människor är mer känsliga. Man får ta det individuellt, säger Miia Kivipelto som inte tycker att de som inte gillar kaffe ska känna sig oroliga för att behöva drabbas av vare sig demens, diabetes, eller någonting annat.

– Absolut inte! Men om man dricker kaffe kan man göra det med gott samvete.

Mer läsning

Annons