Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaféer kan få servera alkohol

/
  • Christine Forslund och Anna-Karin Bäckström sitter på Wedemarks i Östersund. De är positiva till en breddning av alkoholservering och tycker det vore trevligt om alkohol serverades på till exempel ett kafé. ”Till småvarma-rätter kan det vara gott”, säger Anna-Karin Forslund, till höger. De säger att de aldrig går ut på krogen men att träffas och fikar, som i dag (läs onsdag), gör de. ”Det vore jättetrevligt att dricka något gott så här, säger Christine Forslund, till vänster. Foto: Håkan Luthman
  • När den nya alkohollagen träder i kraft till sommaren kan det vara möjligt att bli serverad alkohol tillsammans med exempelvis en köttbulle-macka på ett vanligt konditori.

Den nya alkohollagen som ska börja gälla till sommaren, kommer att innebära att fler ställen får utskänkningstillstånd.

Annons

När den nya alkohollagen, som tas i bruk i sommar, så förväntas en kraftig ökning av utskänkningsställen.

Anledningen är att det nu krävs ”lagad mat” för att få servera sprit. Från och med i sommar ändras det till ”lagad eller tillredd mat”.

Som tillredd mat kan räknas sallader, pajer eller baguetter. Det innebär att flera kaféer och en del barer kan få utskänkningstillstånd.

Däremot så förväntas inte vanliga korvkiosker eller hamburgerbarer få servera sprit.

Ställen i Östersund som skulle vara tänkbara för att få tillstånd är exempelvis Wedemarks och Törners konditori.

Socialnämndens ordförande Stefan Konradsson tycker att det rimmar illa med folkhälsoinstitutets riktlinjer att priset och tillgängligheten är det som man pekar på när det gäller att få ner alkoholförbrukningen.

– Går den här lagen igenom blir det ju tvärtom, säger han.

Enligt DN avser regeringen att komma med en proposition i mars, lagen ska träda i kraft 1 juli nästa år.

Mer läsning

Annons