Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julklappsbytena har minskat

/
  • Bland tallrikar och glas på inredningsbutiken Inspiration berättar Lotta Andersson att de vanligaste orsakerna till byten är att julklappen har fel färg eller storlek.Foto: Henrik Flygare
  • ”Vi är så säkra försäljare att vi vet vad folk vill ha, om det blir rätt från början blir det inga byten”, påstår Per Stålhandske som här står bredvid Bosse Byström.
  • Anders Ahnfeldt har varit ute och bytt en julklapp. ”Jag har bytt några glas som blev fel, de är från en serie jag samlar på”, säger Anders.

Jämtarna är i år extra nöjda med sina julklappar. Eller säljs felköpen på internet?

Annons

En helt ovetenskaplig rundfrågning hos några av Östersunds handlare på måndagen gav till svar att julklappsbytena i år verkar vara färre än tidigare.

Antingen har årets julhandel varit ovanligt träff-säker mot julklappsförväntningarna eller så är jämtarna ett väluppfostrat och förnöjsamt släkte.

En alternativ förklaring till minskningen av byten kan vara den ökning som säljsajter på internet upplever dagarna efter jul.

– I år har jag inte bytt en grej med undantag av några cd-skivor, säger Bosse Byström på musikaffären Hamm och Nilsson.

Han minns däremot en jul då han slog in en kontrabas i metervis med wellpapp för att maskera instrumentets form. Kontrabasens nya ägare var uppenbarligen helt nöjd för jättepaketet letade sig aldrig tillbaka till butiken.

Även på inredningsbutiken Inspiration bekräftas bilden av minskade byten i år.

– De vanligaste orsakerna att någon vill byta sina julklappar är till exempel att de har fått fel färg eller fel storlek på glas. Men i år har vi haft något färre byten än vanligt, säger Lotta Andersson.

– Mest blir det byten till annan vara då det ofta saknas kvitto, ingen vågar väl fråga efter kvitto på julklapparna, säger Hanna Lundgren.

Mer läsning

Annons