Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jöran Hägglund representerar regeringen vid möte med GM och Ford

/

En grupp från det svenska näringsdepartementet åker till bilmässan i Detroit i helgen för att träffa toppchefer på General Motors och Ford. Med i gruppen finns Jöran Hägglund från Brunflo.
– Vi vill få veta mer om deras planer för de svenska bolagen, säger statssekreterare Jöran Hägglund.

Annons

Krisen för Volvo Personvagnar och Saab Automobile med försäljningsras som ingen sett maken till, fick den svenska regeringen att lova ett stödpaket värt 28 miljarder kronor i mitten av december.
Det är pengar som inte får hamna hos de krisande amerikanska moderbolagen.
Statliga garantier
Regeringen förhandlar just nu med både Volvo och Saab om statliga garantier för lån hos Europeiska investeringsbanken. Enligt statssekreterare Jöran Hägglund rör det sig om flera miljarder kronor för att utveckla grön teknik.
– De svenska pengarna ska komma Sverige till del, men så som det ser ut i dag med integrerade plattformar är det komplicerat. Det finns saker vi vill ha besked om från Ford och GM inför våra fortsatta diskussioner med Saab och Volvo, säger Jöran Hägglund till TT.
På söndag besöker han den internationella bilmässan i Detroit och på måndag väntar möten med delar av koncernledningarna för GM och Ford.
Framför allt vill svenska regeringen få en klarare bild av hur bolagen ser på sitt ägande, särskilt GM som har tvingats få nödlån från amerikanska staten för att klara sig undan konkurs.
Strategisk försäljning
Planerna på att göra sig av med de svenska biltillverkarna är också en het fråga.
Ford var först ut i början av december med att berätta att man kan tänka sig att sälja Volvo Personvagnar. General Motors sade strax därefter samma sak om Saab Automobile, för att få den amerikanska kongressen att gå med på stödpaket till bilindustrin.
– De talar båda om strategisk översyn av de svenska bolagen. Vi vill få besked om deras tidsplan och vara med tidigt i processen, säger Jöran Hägglund.

 

Mer läsning

Annons