Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johannes teknik kan sätta dit fler brottslingar

/

En ny DNA-metod utvecklad av Johannes Hedman från Östersund kan göra det enklare att binda misstänkta brottslingar till brott.

Annons

Johannes Hedman, som kommer från Östersund men numera bor i Malmö och forskar vid Lunds tekniska högskola, har upptäckt ett sätt att utveckla DNA-prover så att det blir lättare att få fram information. I en studie undersökte Johannes Hedman och hans forskargrupp 32 svåranalyserade prover ur Statens kriminaltekniska laboratoriums arkiv. Med den metod som finns i dag gick det inte att få fram några DNA-profiler ur proverna då det fanns för lite information och för mycket skräp i dessa. Men med den teknik Johannes Hedman utvecklat gick det att få fram information ur 28 av de 32 proverna.
Johannes Hedmans metod handlar om att i samband med att man kopierar upp vissa delar av DNA-trådarna förändras den kemiska miljön och ett viktigt enzym byts ut. Det leder till tydligare genetisk information, en tydligare DNA-profil.
I förlängningen kan den förbättrade kopieringsfasen leda till starkare DNA-bevisning från brottplatsprover, vilket leder till att det kan bli lättare att hitta och binda brottslingar till ett brott.

Mer läsning

Annons