Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johanna vill se mer dans på skolschemat

/
  • Här lär sig eleverna baletthopp.
  • Zebastian Westin, John Pålsson och Moa Johansson i klass 3b gestaltade en snöflinga i en av övningarna.

- Det är alldeles för lite dans i skolan. Speciellt i Norrland, säger Johanna Dovner som utbildar sig till danslärare.
Just nu undervisar hon eleverna på Fagervallsskolan i Östersund.

Annons
- Tacka hjärtat, tacka solen, tacka jorden och tacka varandra, säger eleverna tillsammans med handen på hjärtat när danslektionen avslutas i Fagervallsskolans gymnastiksal. En pojke tackar Johanna Dovner för en rolig timma, han berättar om vilka övningar han tyckte var roligast. Sedan springer alla elever ut genom idrottshallens dörrar.
De fick göra olika övningar tillsammans med musik. Det var "hoppsa" och "sidgalopp" som gällde. En av övningarna gick ut på att ligga med magen på golvet, ingenting annat skulle röras vid.
Johanna Dovner som leder lektionen brinner för dans och har gjort praktik på Fagervallsskolan i snart två veckor.
- Utbildningen är unik, det är den första danslärarutbildningen i Sverige, det var också den enda tills en liknande nyligen startades i Karlstad, berättar.
Johanna Dovner är en sprallig och glad tjej som studerar på Musikhögskolan i Piteå via Luleås Tekniska Universitet. Hon säger att hon älskar att umgås med människor vilket är en av orsakerna till valet att utbilda sig till danslärare. Träningen är bara ett stort plus tycker hon.
- Det är viktigt att barnen får lära sig använda fantasin och uttrycka sig på ett naturligt och lekfullt sätt, därför bör dans vara en självklar aktivitet i skolan, säger hon.
Tidigare har Johanna Dovner dansat på Dawes dansinstitut i Östersund, men det blev inte ofta eftersom hon på den tiden bodde i Undersåker och hade lång väg att åka.
Under högstadietiden började hon på kulturskolan i Åre där hon utövade dans och teater. Hon visste redan då att det var någonting hon ville syssla med, vilket gjorde att hon valde att gå på dans- och teaterlinjen.
- Jag tycker det är jätteroligt och inspirerande att undervisa i dans, det är glädjefyllt. Kommer jag till jobbet med dåligt humör en dag går jag där ifrån med ett stort leende på läpparna, säger Johanna Dovner glatt.
Maria Hällkvist

Mer läsning

Annons