Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johanna Landin i full karriär

/
 • Johanna Landin har ett späckat program i höst och vinter. Just nu håller hon tummarna för att hennes bokhylla ska finna sin väg ut på marknaden.                                                         Foto: Ulrika Andersson

Johanna Landin, Stockholm, med rötter i Aspåsböle, har vunnit tredje pris i en tävling om ekologiska möbler. Nu är hennes bokhylla redan på väg ut i produktion!

Annons

Johanna Landin hade en gedigen treårig arkitektutbildning vid Chalmers i Göteborg i ryggsäcken när hon började en tvåårig utbildning vid Konstfack i Stockholm med inriktning mot inredning och möbelform.

– Jag har också en ettårig utbildning som formgivare, sa Johanna i förbigående när vi letade på Internet efter hennes prisbelönta bokhylla.

Och där fanns den, gjord i björk utan lim, skruvar eller spikar, det är böckerna som ska hjälpa till att stadga hyllan.

– Jag blev uppringd av Green Furniture som anordnat tävlingen och de ville se en fullstor prototyp för att kolla stabiliteten och då förstod jag att jag låg bra till. Så jag sprang ner i källaren och fixade en hylla i masonit, det tog väl ungefär tolv timmar – och jag fick ju svettas lite!

Johanna har ritat så länge hon kan minnas. Och att hon har blivit en driven tecknare vittnar inte minst ett teckningsstipendium på 20 000 kronor om. Det delas ut av Svenska Arkitekter till minne av signaturen MEM, Mats Erik Molander som var en känd tecknare, bland annat på Aftonbladet. Och bland 62 sökande vann Johanna med teckningar som hon har gjort från de göteborgska förorterna Västra Frölunda och Angered.

– Det är ett resestipendium och jag åker till Amsterdam här framöver. Min rapport från resan blir teckningar därifrån, säger Johanna.

Efter sex år i Göteborg flyttade hon nu till Stockholm i juli och har inte fått tag på något eget boende.

– Jag hyr faktiskt av en annan exöstersundare, men det är ett evigt letande efter lägenhet, suckar Johanna.

Nu när hon var hemma så passade hon på att kolla in det nya Stortorget och kunde berätta att hon har arkitekten Vesa Honkonen som lärare på Konstfack.

– Han har berättat om torget och vi fick se modellen. Det ska bli spännande att se det i verkligheten, avslutar Johanna.

Mer läsning

Annons