Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan finputsar formen inför höstens Yrkes-VM i måleri

/
  • Trots att Johan Hellström-Reineke är svensk mästare i måleri så har han fortfarande något år kvar som lärling. Det krävs 4 600 timmars jobb som lärling innan han är färdig målare.
  • Trots att Johan Hellström-Reineke är svensk mästare i måleri så har han fortfarande något år kvar som lärling. Det krävs 4 600 timmars jobb som lärling innan han är färdig målare.

Målaren Johan Hellström-Reineke från Östersund har redan vunnit SM och kommit trea på EM. Nu laddar 20-åringen för VM i Kanada i september .

Annons

Förra veckan klarade han det sista hindret på vägen mot VM i Calgary. Då vann han en direkt avgörande kvaltävling i Göteborg.

– Jag mötte han som kom tvåa på SM, säger han.

Att tävla i måleri kräver mer än skicklighet. Det är ett prov i uthållighet.

– SM pågick i totalt 20 timmar under tre dagar, säger Johan Hellström-Reineke.

Han berättar att tävling i måleri har väldigt lite med vanligt yrkesmåleri att göra.

– Eller... jo. Det är ju samma grunder. Men tävlingsmåleri är så mycket mer extremt. Det handlar om en extrem precision i vissa moment.

Tävlingsdeltagarna får varsitt bås med tre väggar att arbeta. Sedan är det fem delmoment. Ett av delmomenten är bildöverföring. Då ska man måla ett motiv som finns på ett papper och förstora upp det på väggen. De enda hjälpmedel man får använda är linjal och tumstock.

Hur går bedömningen på tävlingen till?

– Helhetsintryck. Domarna går runt och tittar hela tiden när man målar. Det handlar om allt från själva slutresultatet till kontakt med publik och att hålla rent och snyggt på sin tävlingsplats.

Johan Hellström-Reineke började tävla mest av en händelse.

– Det var en lärare på Palmcrantzskolan eller om det var någon här på firman som tyckte att jag skulle prova, säger han.

Så Johan provade att tävla i DM – och vann.

Fram till VM tänker Johan Hellström-Reineke försöka bli ännu bättre. Han har satt stenhårda krav på sig själv.

– Vi i landslaget kom fram till att min bildöverföring inte riktigt höll måttet. Den var inte tillräckligt avancerad. Så nu kommer jag att jobba tillsammans med Sveriges bäste för att bli bättre, säger han.

Professionalitet väger tungt även för Johan Hellström-Reinekes val i tevesoffan.

Vilket av alla hemmafixarprogrammen i tv är din favorit?

– Det är väl ”Room Service” på Femman. De ger mest kunnigt intryck tycker jag.

Mer läsning

Annons