Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbkommission lämnar önskelista

Jobbkommissionen som består av LO i mellersta Norrland och socialdemokraterna lämnade i går en önskelista till landshövding Britt Bohlin. Det handlar om förslag på hur låg­- konjunkturen kan lindras i länet.

Annons

”Det finns ett generellt råd vi vill ge landshövdingen och det är att hela tiden i kontakterna med regeringen lyfta fram de särskilda utmaningar som ett mycket glest befolkad län med väldigt många och väldigt små företag står inför när det är kris på arbetsmarknaden”, skriver jobbkommissionen i sitt brev till Britt Bohlin.

Jobbkommissionen vill också se satsningar på kompetensutveckling, investeringar i spetskompetens, vidareutbildningar och en satsning på turistnäringen.

Dessutom anser socialdemokraterna och de fackliga organisationerna att det behövs en särskild ungdomssatsning i länet.

De föreslår att alla ungdomar som skrivs in som arbetssökande på arbetsförmedlingen erbjuds en personlig handlingsplan från den första arbetslösa dagen och att de erbjuds att delta i till exempel utbildning eller arbetspraktik inom en månad.

Dessutom vill kommissionen se ett ”förstajobbet-avdrag” för arbetslösa ungdomar. ”Förstajobbet-avdraget skulle vara en skattereduktion för arbetsgivaren på två tredjedelar av lönen.

Mer läsning

Annons