Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbar vidare med att starta ett elevhem

Kommunledningsförvaltningen får i uppdrag att undersöka möjligheten att starta ett elevhem i Östersund och föreslå hur driften av ett sådant kan se ut.
Det är kommunstyrelsen förslag till beslut på tisdagen.

Annons

Jämtlands gymnasieförbund avslutade i somras en utredning om behovet och möjlig finansiering av ett bemannat elevhem. Den utredningen ligger som grund till beslutet om att gå vidare med frågan. Uppdraget som gavs på styrelsens sammanträde ska vara klart i september.
Gymnasieförbundets utredning visade på att andelen elever som är skrivna i andra kommuner än Östersund, fast går gymnasiet där, uppskattas till cirka 45 procent. En bedömning som gjorts i samband med det är också att det de senaste åren blivit allt svårare för gymnasieungdomar att få tag i ett bra boende. 
Några läsår framöver kommer åldersguppen 16 till 18 år att vara som störst men från 2010 kommer antalet 16-åringar att minska kraftigt. Men gymnasieförbundet menar att ungdomars utrymme att själva välja studieort kommer att bli större, både vad gäller friskolor och de kommunala gymnasieskolorna. Genom att kunna erbjuda ett bemannat elevhem ska då kommunen och gymnasieförbundet kunna vara ett attraktivt alternativ som studieort i framtiden.
Gymnasieförbundets utredning föreslår ett elevhem med plats för cirka 50 ungdomar, i första hand ska det vara prioriterat för elever som går första året på gymnasiet. Förbundet föreslog i utredningen även en särskild insats för att öka tillgången på inackorderingsrum, som ett komplement till ett bemannat elevhem.

Mer läsning

Annons