Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JK överklagar kamera

Justitiekanslern tycker att poolen på Clarion hotel grand borde betraktas som en plats dit allmänheten har tillträde. JK har överklagat länsstyrelsens beslut om att det inte behövdes något tillstånd för att sätta upp en övervakningskamera vid polen.

Annons

Länsstyrelsen beslutade 17 juni att avskriva hotellets ansökan om tillstånd till kameraövervakning då myndigheten anser att en kamera vid polen inte kräver ett sådant tillstånd. Enligt länsstyrelsen har inte allmänheten tillträde till poolen.

– Grunden är att det krävs tillstånd för att sätta upp kameror där allmänheten har tillträde. Gällande praxis är att lobby, reception och restauranger på hotell räknas som platser där allmänheten har tillträde. Rum och korridorer räknas inte dit, säger Anders Asplund, länsstyrelsens rättsavdelning.

Men JK anser att länsstyrelsens bedömning inte är självklar. JK menar att frågar har en principiell räckvid och att det inte är så ovanligt att sådana ärenden dyker upp. JK vill att en domstol ska ta ställning till frågan.

Anledningen till att hotellet ville sätta upp kameran är dels en säkerhetsåtgärd och dels för att förhindra skadegörelse.

Mer läsning

Annons