Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jerand: Polisens pengar räcker inte till ökad turism

Polismyndigheten i Jämtland har svårt att få pengarna att räcka till. Underskottet beräknas landa på omkring 4-5 miljoner i år. Länspolismästaren vill ha mer pengar i budgeten för att klara trycket från den ökande turismen.

Annons
- Något man inte tar hänsyn till i fördelningsmodellen av pengar till polismyndigheterna är att Jämtland har ungefär 8-11 miljoner gästnätter per år, säger länspolismästare Stephen Jerand.
Pengarna till polisen i Jämtland utgår från att man ska täcka både länsbornas samt turistströmmarnas behov.
- Jag vill påstå att vi har norra Europas största vintersportort. Men några extra pengar för att hantera det har jag inte, säger Stephen Jerand.
- Turismen har ökat radikalt. I Åre och Härjedalsfjällen är utvecklingen stark och det ska vi hantera med på papperet cirka 200 poliser som i praktiken är betydligt färre.
- När vintersäsongen drar igång och besökare behöver polis akut till olika platser - och sjukhus och socialtjänst blir uppsökta - så innebär det att hela infrastrukturen belastas, fortsätter Stephen Jerand.
Egentligen är underskottet i Jämtland småsmulor vid en jämförelse. Jämtlandspolisens budget utgör inte ens en procent av polisens nationella budget. Där pekade siffrorna i oktober mot oacceptabla minus 1, 4 miljarder.
Sparpaket planeras men det är oklart hur ett sådant kan se ut med den i sammanhanget lilla ekonomi som länets polismyndighet har.
- Vi diskuterar med rikspolisstyrelsen just nu om myndigheternas lokala budgetar, säger Stephen Jerand.
Vad gör du för bedömning av vilket utrymme det finns för förändrade synsätt när det gäller fördelningsmodellen av pengar till polisen?
- Jag för fram det här i olika sammanhang. Relationen med rikspolisstyrelsen är bra och de har otroligt tufft att hantera frågorna. Men jag tycker det behövs ett nytt synsätt på fördelningsmodellen, säger Stepen Jerand som har förhoppningar om ett bra resultat framöver.
Löner och lokaler går knappast att spara på. Det talas om färre poliser ute och att poliser kan tvingas sköta tidigare civila uppgifter.
- För mig är det en utopi att plocka in poliser från gatan för att lösa andra arbetsuppgifter, säger Stephen Jerand.
- Verksamhetsresultatet för i år kommer att ligga väldigt högt i frågan om leverans av det vi ska göra i Jämtland. Det är en del i att vi använder personal på rätt sätt.
Statsminister Fredrik Reinfeldt tonade ned farhågorna om färre poliser på gatorna vid ett besök hos Malmöpolisen i går.
Han gjorde klart att målet på 20 000 poliser år 2010 ska nås och öppnade för att polisen får använda sig av anslagskredit, enligt TT.
Regeringens gräns för underskottet är 800 miljoner. Resten ska sparas in. Men statsministern säger nu att eventuella underskott utöver de 800 miljonerna får tas upp i den budget som ska gälla för 2010 och som behandlas nästa höst.

Mer läsning

Annons