Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jens till EU – behåller hängslena på

/
  • Irland röstade ja och det innebär ett steg närmare EU för Jens Nilsson. Men när han får åka iväg avgör Tjeckien och Polen som ska skriva under fördraget innan det gäller. ”Sociala ekonomins organisationer i Sverige och folkrörelserna har stora förväntningar på mig. Det märks av alla gratulationer”, säger Jens Nilsson som dock inte kommer byta om till kostym och slips. ”Det tror jag inte, jag behåller hängslena på!”   Foto: Ulrika Andersson
  • Grafik: SGB/TT

Nu har irländarna röstat ja till Lissabonfördraget och det står klart att kommunalrådet Jens Nilsson (S) i Östersund tar en plats i EU-parlamentet. Frågan är bara när – Tjeckiens president Vaclav Klaus har ännu inte undertecknat fördraget.

Annons

– Jag hade inte räknat med att irländarna skulle säga ja, säger Jens Nilsson, jag hade riktat in mig på ett nej.

– Men det är inte klart än, tjeckerna försöker förhala underskrivandet så att den brittiske konservative oppositionsledaren David Cameron får möjlighet att riva upp fördraget om de vinner valet.

Jens Nilsson vet alltså inte när och om han ska till EU helt säkert förrän fördraget gäller.

Går det att förhala frågan så de konservativa britterna får möjlighet att stoppa det, då är det kört för Jens Nilsson.

– Men jag tror inte att de klarar det, möjligen kan de fördröja processen, säger han. Nu har de gått till författningsdomstolen i Tjeckien trots att bägge kamrarna i departementet har godkänt det. De har bett att frågan ska prövas, och det kan ta månader.

Om allt går som alla hoppas blir Jens Nilsson EU-parlamentariker från årsskiftet.

– Det är om förvaltningsdomstolen säger att de inte prövar frågan, konstaterar Jens Nilsson. Det vore jättebra.

Han vill komma till det utskott som har hand om regionalpolitiken och transportfrågorna, det är dessa frågor han har jobbat med i tio år i regionkommittén. Det är frågor som är viktiga för Norrland.

– När det gäller de regionalpolitiska frågorna har vi byggt upp ett system sedan vi blev medlemmar i EU. Vi har ändrat och anpassat oss till varandra, nu har regionala utvecklingsstrategier jobbats fram i varje region, som möts av en nationell politik och en EU-politik för regionerna. Det här systemet har blivit allt bättre. Men det finns de som vill slå sönder det och den matchen tänker jag ta, att utveckla det system vi byggt upp med strukturfonderna.

– Pengarna måste användas på ett smart sätt, då måste pengarna tas från jordbruket och läggas till regionalpolitiken. Det blir en tuff match.

På bordet hemma i villan i Lugnvik står några blombuketter och en flaska skumpa, men det är ”bara” Pommac, som kommunalrådskollegan AnnSofie Andersson uppvaktat med.

Jens Nilsson kommer att vara kvar som ordförande i det Socialdemokratiska partidistriktet.

– Jag tror det är bra för partidistriktet att ha en EU-parlamentariker som ordförande, slår han fast. Så det tänker jag vara i flera år än, jag måste ha en plattform.

Beskedet om att Irland röstat ja blev en försenad födelsedagspresent, Jens Nilsson fyllde nämligen 61 år den 25 september.

Vem som ska efterträda honom som kommunalråd har han inga synpunkter på, men säger att det finns många bra kandidater framför allt tjejer, för det har han hjälpt till med. 7 000 euro, 73 000 kronor i månaden, blir den nya lönen. I dag tjänar han 52 000 kronor.

– Det blir nästan lika mycket som kommunchefen i Östersund tjänar, skrockar han.

Sedan måste du gå klädd i kostym och slips?

– Det tror jag inte, jag behåller hängslena på!

Mer läsning

Annons