Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jens Nilsson efter Bosnien-resan: Valet fick godkänt av Europarådet

/
  • För mig kändes det lite störande när fem valförrättare övervakades av ända upp mot tio partiobservatörer, säger Jens Nilsson som övervakat valet i Bosnien-Herzegovina. Foto: Ulrika Andersson

Väljarna i Bosnien- Herzegovina och Europarådet kritiserar partierna för att inte ha tagit upp lokala frågor i valet. Det blev ett lågt valdeltagande men Europarådet ger godkänt, säger Jens Nilsson, s, kommunalråd i Östersund som var en av valövervakarna på plats i det splittrade landet.

Annons
– Det finns ett motstånd mot att valet handlade mer om nationella och etiska budkap än att partierna tog upp sakfrågor som bostäder, trafikproblem, sociala frågor och skolan, säger Jens Nilsson. Valdeltagandet var 55 procent. – Det hade nog varit högre om man tagit upp de lokala frågorna. Men ändå har valdeltagandet ökat, säger Jens Nilsson. – Bosnien-Herzegovina är en smältdegel av olikheter. Landet består av två så kallade entiteter: Federationen Bosnien och Hercegovina (fbih) som domineras av bosniaker och bosnienkroater samt Republika Srpska (rs) som domineras av bosnienserber. Landets högsta organ är det kollektiva presidentrådet som består av tre medlemmar, en bosniak, en bosnienkroat och en bosnienserb. Rådet kan endast fatta beslut med konsensus. Landets konstitution tillkom som ett resultat av fredsförhandlingarna i Dayton 1995, skapades för att möjliggöra och upprätthålla fred. – Under ytan finns hat mellan olika grupper som har sin grund i de fruktansvärda övergrepp som skedde under kriget i början på 1990-talet. I lördags åkte Jens Nilsson och en annan ledamot mot Banja Luka, som är den största staten i Republika Srpska. De besökte två mindre städer på vägen dit för att prata med den lokala valkommissionen. Under valdagen besökte de 20-tal vallokaler. – Den stora skillnaden jämfört med i Östersund är att alla partier i varje lokal hade rätt att vara närvarande med en observatör. För mig kändes det lite störande när fem valförrättare övervakades av ända upp mot tio partiobservatörer. Inför att Jens Nilssons avresa förra veckan sa han till LT att han bland annat skulle hålla ögonen öppna efter religiösa ledare utanför vallkolarna. När han besökte landet förra hösten fick han höra att de flesta röstar som prästen eller imamen säger. – Men jag såg faktiskt ingen, säger han. Europarådet ger alltså valet godkänt men menar att valdeltagandet kunde vara högre. I vallokalerna uppträdde valförrättarna på ett proffsigt sätt i de flesta fall. – Men vi mottogs mycket väl men det finns en gammal misstänksamhet mot myndigheter, som lever kvar, säger Jens Nilsson.

Mer läsning

Annons