Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jens hoppas på Irland

/

Personkryssen räckte inte för att Jens Nilsson skulle få en plats i EU-parlamentet. Nu står hoppet till Irland för då kommer han att ta en plats i parlamentet ändå till hösten.

Annons

– Jag har mejlat till mina kamrater i Irland och redogjort för läget att sagt att de ska se till att skriva på det jäkla fördraget, skrattar Jens Nilsson.

Det har pratats mycket om socialdemokraten Jens Nilssons möjligheter att kryssa sig in i EU-parlamentet.

Men valets stora vinnare är kanske Håkans Larsson (C) som föll på målsnöret med strax under fem procent av kryssrösterna.

– Jag har gjort ett bra val men det hade kunnat vara bättre, säger Håkan Larsson. Det hade känts bra att ha fått över fem procent för då hade jag blivit förste ersättare.

Och under gårdagens förmiddag låg han faktiskt riktigt bra till med drygt fem procent men under eftermiddagen förändrades läget.

– Det var riktigt kul då jag låg på 5,38 procent det måste jag erkänna, säger han vidare. jag har fått väldigt många kryss, särskilt i Jämtland.

Totalt, när nästa alla valdistrikt var räknade, fick Håkan Larsson 7 617 kryss och 4,41 procent. Jens Nilsson fick 17 148 kryss och hamnade på 2,23 procent.

Efter det att personkryssen har räknats så hamnar Håkan Larsson på andra plats, på valsedeln var han femma.

Nu menar Håkan Larsson att Sverige måste delas upp i tre valdistrikt i fortsättningen annars blir det bara Stockholmgäng som hamnar i Bryssel.

– Det är upp till Sverige att dela upp landet i valdistrikt, då skulle vi ha haft 4-5 från norra Sverige i varje fall.

Socialdemokraterna i länet gjorde ett bra EU-val och hamnade på 34,70 procent när samtliga valdistrikt räknats. Förra valet fick de 23,91 procent av rösterna.

– Det är så kul läsning, säger Jens Nilsson när ha ser kommun för kommun i länet. Därför är det inte förvånande att vi hade hoppats på sex mandat.

– Men för min egen del hoppas jag nu på Irland och det nya fördraget. De säger att det nittonde mandatet kommer att gå till Piratpartiet och det tjugonde till oss.

Centerpartiet gjorde ett något sämre val än förra gången, 14,01 procent i år jämfört med 14,61 procent förra valet.

Liksom på riksplanet ökade också Folkpartiet och Miljöpartiet de gröna.

 

 

 

 

 

Mer läsning

Annons