Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jens hoppas på bättre stöd

Östersunds kommunalråd Jens Nilsson (S) hoppas att valåret ska hjälpa kommunen till en bättre ekonomi.

Annons

 Bland annat därför behöver kommunen inte sikta mot en god ekonomisk hushållning.


Gårdagens fullmäktige i Östersund inleddes med en debatt om hur budgeten i kommunen ska se ut det kommande året. Jens Nilsson talade om att valåret förmodligen kommer att bidra till att stärka den kommunala ekonomin. Oavsett utgången i valet.


- En sittande regering som under ett valår inte gör något åt kommunsektorn lever farligt, sade han.


Jens Nilsson hoppades förstås mest på ett regeringsskifte efter valet och att en ny regering i så fall skulle ge ett bättre stöd till kommunsektorn än den nuvarande har gjort. Han gissade också att de kommande skatteprognoserna skulle tyda på mer klirr i kommunkassan framöver.


Med andra ord finns det enligt Jens Nilsson flera saker som tyder på att Östersunds kommun kommer att ha ett gynnsamt ekonomiskt läge inför 2011. Det gynnsamma läget gör, enligt Jens Nilsson, att kommunen inte behöver sikta mot en budget som lever upp till resultatkravet på god ekonomisk hushållning. Vänsterpartiets Stefan Konradsson gav även han stöd för den åsikten.


- Att i en lågkonjunktur tumma på kravet om ekonomisk hushållning det tycker jag man kan acceptera, sade han.


Men alla var inte med på majoritetspartiernas tankegångar. Oppositionsrådet Carina Zetterström (C) ansåg att de styrandes resonemang innebar ett alldeles för stort risktagande med skattebetalarnas pengar.


– Vi tycker ändå att man måste ha en buffert i ekonomin. Inte minst med tanke på de prognostiserade besparingar som ligger i budgeten inför kommande år, hävdade hon.


Till sist blev det ändå majoritetens förslag till budgetram som antogs i kommunfullmäktige.Mer läsning

Annons