Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jananders Mattsson: Vi bör spara inom administrationen

/

Barn- och utbildningsnämndens vice ordförande, Jananders Mattsson, m, tror inte att besparingen blir så stor att var fjärde anställd försvinner inom förskolan.

Annons

På torsdag ska fullmäktige i Östersund diskutera den ekonomiska situationen i kommunen. Fullmäktige ska också fastställa de besparingar som varje nämnd måste göra för att kommunen inte ska gå med förlust i år. Jananders Mattsson berättar att barn- och utbildningsnämnden efter fullmäktiges sammanträde kan sätta sig och gå igenom exakt vilka besparingar som måste göras inom barnomsorgen.

Han ser sparförslagen som en heltäckande genomgång av möjliga kostnadsminskningar men tror inte att allt som finns uppräknat kommer att genomföras.

– Jag tror att man från förvaltningens sida har velat redovisa allt som är möjligt att spara på. Det är klart att det här är genomförbart rent praktiskt men mycket av det får väldigt dåliga konsekvenser, säger han.

Jananders Mattssons gissning är att nämnden inte ska behöva spara så mycket som 25 procent av förskolepersonalen.

– Jag tror inte att det ska behövas så mycket men det är ju bara mina spekulationer.

Han är däremot kritisk till att det främst är kärnverksamheten som finns med i sparförslaget.

Han menar att även andra delar inom förvaltningen borde finnas med i diskussionen.

– Besparingar inom administrationen lyser med sin frånvaro. Det är klart att vi måste ha rektorer, ekonomer och skoladministratörer men jag tror absolut att det skulle finnas möjlighet att spara även där.

Mer läsning

Annons