Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jamtli bygger 1970-talsmiljö

Jamtli får 7,2 miljoner kronor från EU för att förverkliga sin planerade 1970-talsmiljö. Den nya attraktionen ska invigas sommaren 2012.

Annons

LT har tidigare berättat om planerna att anlägga en 1970-talsmiljö på Jamtli. Men finansieringen har varit osäker. Ända fram till i går.

Då blev det klart att EU:s strukturfonder beviljat ett stöd på 7,2 miljoner kronor vilket innebär att 1970-talsmiljön kan bli verklighet. Jamtli har i sin egen budget sparat ihop 4,2 miljoner kronor medan länsstyrelsen står för 3 miljoner kronor.

Tanken med den planerade attraktionen är att de som besöker anläggningen ska kunna uppleva 1970-talet på nytt. I den första fasen av projektet ska Jamtli anlägga två stycken pensionärsbostäder, en villa med färgstark inredning, en lekpark och ett gröna vågen-torp. För att ge upplevelsen flera dimensioner så ska skådespelare engageras i miljön och arrangera rollspel för att få besökarna att reflektera över då och nu.

Eva Zetterström-Blixth är projektutvecklare på Jamtli och hon tror att just en sådan här attraktion är något som många skulle vilja besöka.

– Det är ju just det att många minns hur det var på 70-talet. Det är ju kul att gå på museum och titta på utställningar om 1700-talet men många människor vill besöka sin egen historia också, säger hon.

Byggprocessen har dragits igång och Jamtli förbereder nu för att lämna in sitt bygglov. I ett framtida skede kan 1970-talsmiljön komma att inkludera även ett hyreshus och en rivningskåk men då behövs mer pengar och mer mark.

För fas ett i projektet har Jamtli har köpt delar av Hofvallens B-plan för att få rum med den nya satsningen.

Det har tidigare talats om ett 70-talsdagis på området men Östersunds kommun har inte fattat något beslut i frågan.

Mer läsning

Annons