Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtländska föräldrar allt sämre på att ta ut ledighet

De senaste åren har föräldrar blivit allt sämre på att fullt ut utnyttja sin föräldraledighet. Föräldrar i Jämtland lämnar fler dagar oanvända än riksgenomsnittet.

Annons

Försäkringskassans statistik från de senaste sex åren visar att föräldrar lämnar allt mer av sin föräldraledighet outnyttjad.

I Jämtlands län förlorade föräldrar förra året i genomsnitt 47 dagar per barn då barnet fyllt åtta år.

Det är en kraftig ökning sedan 2003 då motsvarande siffra bara var 32 dagar. Det är dessutom sämre än riksgenomsnittet på 49 dagar.

Niklas Löfgren på Försäkringskassan tror att ökningen i hela landet delvis beror på den låga ersättningen.

De sista 90 dagarna av föräldraledigheten utgår ett garantibelopp på bara 90 kronor. Därför tror Niklas Löfgren att trenden kommer att vända snart, eftersom ersättningen höjs för barn födda efter 1 juli 2006 till 180 kronor per lägsta nivå-dag.

En annan delförklaring är att föräldrar sparar dagar som en buffert för att kunna utnyttja senare om det skulle behövas.

– Men så kommer aldrig någon situation då man har användning för sina sparade dagar, man glömmer dem och pengarna fryser inne när barnet fyller åtta år, säger Niklas Löfgren.

Försäkringskassan uppskattar värdet av de innefrusna dagarna till en miljard. En besparing staten inte vill göra.

– De verkliga förlorarna är barnen som inte får vara med sina föräldrar så mycket som de skulle kunna få vara, säger Niklas Löfgren.

Mer läsning

Annons