Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtländsk soldat skadad i Afghanistan

Fem svenska soldater, varav en 22-åring från Östersund, skadades i Afghanistan när de körde på en hemmagjord bomb.

Annons

En ung lokal tolk dödades av bomben som sprängde svenskarnas militärfordon i norra Afghanistan.

Vid 13.30-tiden lokal tid patrullerade svenskarna tillsammans med afghanska säkerhetsstyrkor ungefär fyra mil väster om svensklägret Camp Northern Ligths i Mazar-i-Sharif.

De färdades i en personterrängbil, en så kallad Galt, som är utrustad med min- och splitterskydd. Men explosionen av den, enligt Försvarsmakten, hemmagjorda bomben orsakade stor förödelse.

De skadade fördes till sjukhus på Isaf-basen Marmal. En av svenskarna, en 22-åring från Östersund, fick lättare blessyrer och kunde åka tillbaka till lägret. Övriga fyra flyttades till det tyska sjukhuset i området.

Det är oklart om den afghanske tolken hade samma skyddsutrustning som de svenska soldaterna.

De två allvarligt skadade är hemmahörande i Tornedalen och Luleå och är 22 respektive 30 år gamla.

De har bland annat ben- och armbrott, uppger Försvarsmakten på sin hemsida.

En 23-åring från Motala och en 40-åring från Helsingborg vårdas för lättare skador, som bruten arm och mjukdelsskador i ansiktet.

Vid en presskonferens på Försvarshögkvarteret på eftermiddagen kunde militärläkaren överstelöjtnant Bertil Starfelt inte säga om de allvarligast skadade svävar i livsfara:

– Det kan förändras från timme till timme vid sådana här skador.

Anhöriga till de inblandade svenskarna är underrättade och kvartetten kommer sannolikt att flygas hem till Sverige så fort som möjligt.

Soldaterna plockades efter explosionen upp av en amerikansk militärhelikopter, men först efter två långa timmar. Försvarets ambition är att en hjälpaktion inte ska dröja mer än en timme.

– Varför det har tagit längre tid vet vi för närvarande inte, sade generalmajor Berndt Grundvik på presskonferensen.

Leveransen av två ambulanshelikoptrar har återigen skjutits upp. Enligt Försvarsmakten kan de vara operativa tidigast 2011. Ursprungligen var 2008 aktuellt.

Någon skottlossning i samband med explosionen rapporterades inte.

Onsdagens attack innebär att antalet skadade Isaf-soldater i ett slag fördubblats. Den svenska styrkan har så här långt drabbats av två dödsfall. I november 2005 dödades två svenska löjtnanter av en vägbomb under en patrullering i norra Afghanistan.

Mer läsning

Annons