Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtlands län är hårt drabbat – 1 100 varslade

Över 1 100 personer har varslats om uppsägning i Jämtlands län det senaste året. En betydligt större andel än riket i stort.

Annons
Göteborgsregionen beskrivs ofta som det värst drabbade området när det gäller den senaste tidens turbulens på arbetsmarknaden. Men faktum är att Jämtlands län har lidit minst lika stor skada när det gäller människor som blivit varslade om uppsägning från sina jobb.
Arbetsförmedlingens statistik visar att 1 065 personer har varslats i länet sedan november månad förra året. Det innebär att 0,84 procent av den totala befolkningen har fått besked om uppsägning. En lika stor andel som varslats i Västra Götalands län.
Arbetsförmedlingens statistik över antalet varsel i länet täcker inte det senaste beskedet där medieföretaget Cision meddelat att de tänker säga upp 56 personer i Östersund.
Att antalet varslade personer har varit så många det senaste året oroar Johan Tegnhed som är arbetsförmedlingens chef i Östersund. Han tror att antalet människor som hamnar i arbetslöshet kommer att öka framöver.
– Jag tror tyvärr att varslen kommer att fortsätta. Det här brukar följa en kedja där tillverkningsindustrin drabbas först och därefter kommer transportindustrin. Sedan följer övriga branscher med.
Johan Tegnhed berättar att arbetsförmedlingens bedömning är att problemen på arbetsmarknaden kommer att fortsätta även efter årsskiftet.
– Den prognos som arbetsförmedlingen har tagit fram förespår att vi kommer att få en sämre arbetsmarknad under 2008 och 2009.
Men trots de många varslen säger Johan Tegnhed att läget ännu inte har hunnit bli alltför dåligt.
– Vi har fortfarande en ganska bra arbetsmarknad. Fyra av tio arbetslösa får jobb inom 90 dagar och det är ett tecken på att det fortfarande finns relativt många arbeten, säger han.

Mer läsning

Annons