Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtland vill samverka söderut – nobbar helt till Stornorrland

Föreningen för bildandet av region Mittsverige har enats om att Jämtland och Västernorrland vill samarbete söderut. Idén om region Stornorrland vill man inte vara en del av.

Annons

Den 1 oktober träffades styrelsen för region Mittsverige i Ånge för att lämna synpunkter på den utredning Sweco gjort på uppdrag av Kammarkollegiet.

Där slås fast att Stornorrland är lämpligast för att bli en region. Sweco kom fram till det sedan man granskat de ansökningar som inkommit, och kontrollerade hur dessa stämmer överens med kriterier som ställts upp av den statliga Ansvarskommittén i regionfrågan.

– Yttrandet från föreningen Mittsverige har en politisk dimension. Alla partier var representerade vid mötet i Ånge och samtliga är överens om skrivningen, säger Thomas Palmgren, projektledare för bildande av region Mittsverige.

Är Stornorrland aktuellt för jämtlands del eller..?

– Jämtland och Västernorrland innebär en bra lösning. Man vill absolut inte ha en region Stornorrland och ser hellre att resurserna finns söderut. Politikerna i Mittsverige upplever att det finns en större potential söderut istället för norrut, säger Thomas Palmgren.

– Den lilla samverkan som sker norrut sträcker sig kanske bara mot Umeå.

I svaret från region Mittsverige framgår att man inte vill riskera en regionbildning som kan skapa ointresse, lågt engagemang och lågt valdeltagande. Det ses som ett stort politiskt nederlag.

Mittsverige har nästan inget samröre med Skellefteå, Boden och Kiruna, heter det. Kommunikationsströmmarna mot norra Sverige uppges vara marginella. De är till största delen sydliga och öst-västliga.

Det hävdas vidare att region Mittsverige är ett starkt utvecklingskoncept som även inkluderar tillgång till en tillväxtpotential som finns i Trondheimsregionen.

Man framhåller också att det är för starka låsningar i att länen måste hållas ihop, med risk för fortsatt fastlåsning i etablerade strukturer. ”Bygg ej upp Sverige utifrån sjukvårdsdistrikt”, står det med understrukna ord på ett ställe i yttrandet.

– Nu är det bara att avvakta. Kammarkollegiet kommer att göra en sammanställning av samtliga remissyttranden från de fyra Norrlandslänen.

– Ska regionbildning bli möjlig från januari 2011 måste man ta ett beslut före årsskiftet från regeringens sida, säger Thomas Palmgren.

Nu börjar protester mot Stornorrland höras bland invånarna. I Timrå är alltfler tydligt kritiska till kommunledningens hållning i regionfrågan.

Där överlämnades en protestlista med 500 namn mitt under kommunstyrelsens sammanträde i tisdags. Undertecknarna vill hellre tillhöra samma region som Jämtland, Ånge och Sundsvall eftersom man upplever de kontakterna som nära.

Mer läsning

Annons