Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtland skotertätast i Sverige

/
  • Kurt Heijdenberg och Kent Grenholm älskar livet på skoterryggen, och det är de inte ensamma om i Jämtland.Foto: Håkan Luthman

Lycka är att susa fram på en snöskoter. I alla fall om ska tro länsborna. Jämtlands län är skotertätast i hela Sverige, här äger var femte person en skoter.

– Vårvintern är bästa tiden, säger Kent Grenholm.

Annons

Vid senaste årsskiftet fanns det 2002 587 skotrar i Sverige och av dem fanns 25070 i Jämtland. Det gör Jämtland till landets skoterlän nummer ett. På andra och tredje plats kommer Norrbotten och Västerbotten. Det visar en undersökning som Sika, statens institut för kommunikationsanalys, har gjort.

Kent Grenholm med familj i Brunflo äger fyra skotrar. Han, liksom vännen Kurt Heijdenberg från Singsjön, talar om naturupplevelserna, friheten och gemenskapen på skoterryggen.

– Jag är uppvuxen med att man packar matsäcken och åker ut för att grilla, fiska och umgås. Ungarna älskar det, säger Kent.

Sikas undersökning visar också att snöskoteråkandet under fritiden har fått en mer framträdande roll, vilket har medfört en ökad belastning på miljön. Skoterfolkets frihet står därmed i ständig konflikt med rennäring, miljöhänsyn och naturvård. Men varken Kurt eller Kent tänker så mycket på kritiken mot skoteråkarnas framfart.

– Alla ska givetvis dra sitt strå till miljöstacken, men vi släpper ut så lite jämfört med ett flygplan, säger Kent.

Allra mest i länet verkar härjedalingarna gilla doften av tvåtaktsbränsle, av 1000 invånare där äger 335 en skoter. Skotertätaste kommunen i landet är Storuman i Norrbotten med 556 skotrar per 1000 invånare, medan skånska Burlöv ligger sist i skoterstatistiken med 0,6 skotrar per 1000 invånare. Det finns inte en enda kommun i Sverige som helt saknar skoterägare.

Mer läsning

Annons