Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtland drabbas hårt av polions sviter

/
  • Postkodsstiftelsen har satsat miljoner för att sprida kunskapen om postpolio. Tommy Lundgren från Östersund och professor Kristian Borg från Danderyds sjukhus hjälper till.

Jämtland var det län som drabbades hårdast under 1953–1954 då polion slog till. Nu kommer sviterna av sjukdomen, den så kallad postpolion. I går träffades 45 drabbade på en konferens i Östersund.

Annons

– Det är en stor okunskap bland läkarna i länet om postpolio, både att ställa diagnos och behandla sjukdomen, säger Tommy Lundgren, Riksförbundet för trafik, olycksfall och polioskadade, RTP, i länet.

– Många har drabbats av sena effekter av sin polio men inte kommit underfund om att det är postpolio, men de har sina misstankar. De vill ha en remiss till Umeå för att få en diagnos av en specialist.

I länet finns 90 medlemmar i RTP som är polioskadade, men Tommy Lundgren tror att det finns ett stort mörkertal, säkert runt hundra ytterligare.

Polio är ett vattenburet magvirus som upptäcktes under 1940-talet. Postpolion började dyka upp för så där tio–tolv år sedan. Personer som hade polio som barn får tillbaka symtom och handikapp som äldre.

– Det finns en oro bland oss som drabbats eftersom vi inte blir trodda på hälsocentralerna. Ofta möts vi av stafettläkare, olika varje gång, och måste redogöra för vad postpolio är för något, säger Tommy Lundgren.

Han säger att det är viktigt att det görs muskel- och nervtrådsmätningar hos neurologen och att de sedan får rätt behandling. Främst handlar det om sjukgymnastik men det är viktigt att de inte övertränar för då kan förlamningen snabbas på.

Året är 1953. Tommy Lundgrens syster blir allvarligt sjuk en kväll, hon har svår huvudvärk, kräks och är yr. Doktorn tillkallades och det konstateras att hon hade fått polio.

Nästa dag var det Tommy Lundgrens tur.

Syskonen hamnade på Epidemin på Östersunds sjukhus, där de isolerades tillsammans med 10–15 andra barn i ett stort rum.

– Här fick vi vara, sängliggande, i tre–fyra veckor. Vi fick inte träffa våra föräldrar ens, vi fick titta på dem via en glasruta. Jag kommer särskilt ihåg en gång när de visade oss frukt och godis genom glasrutan, men vi fick inte smaka av detta. Godiset delades ut på en annan avdelning.

– Det värsta var inte sjukdomen utan att vara ifrån mamma och pappa, sedan ryggmärgsprovet förstås.

Tommy Lundgren blev försvagad i höger arm och höger ben och nu har han drabbats av postpolio. Det gjorde att han fick skola om sig från att ha varit styckmästare till att arbeta på Jamtli.

Postpolio går inte att bota men väl lindra och dämpa med rätt behandling.

– Värst är det för dem som fick förlamning i lungtrakten och fick ligga i respirator eller syrgas för nu kommer de att hamna där igen, säger Tommy Lundgren. Många kommer att dö i den här sjukdomen om de inte får hjälp i tid.

En poliomottagning står högst på önskelistan för länet. I dag måste dessa patienter åka till Umeå för att få en diagnos, och till Härnösand eller Sigtuna för att få specialträning.

– Men vi är ett utdöende släkte, medelåldern är hög bland medlemmarna. Ändå finns det runt 15 000 polioskadade i landet och 90 procent av dem har postpolio.

Mer läsning

Annons