Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtland åtalar mest för kvinnovåld

Åklagarkammaren i Östersund är bäst i landet när det gäller att väcka åtal i mål som gäller grov kvinnofridskränkning.

Annons

Dagens Nyheter har granskat hur landets åklagarkammare lyckas i arbetet med att väcka åtal i ärenden som gäller grov kvinnofridskränkning. Med det menas upprepad kränkning genom vålds-, frids- eller sexualbrott mot kvinnor från en närstående eller tidigare närstående person.

Sedan ett antal år tillbaka har nästan alla åklagarkammare i Sverige anställt särskilda personer som ska vara specialiserade på våld i relationer. Men trots att man satsat på att väcka fler åtal än tidigare visar granskningen att andelen åtal har minskat.

Statistiken visar att de allra flesta av landets 32 åklagarkammare inte lyckas väcka åtal i en majoritet av ärendena. I Västerbotten, till exempel, är andelen åtal bara 20 procent av det totala antalet anmälningar om grov kvinnofridskränkning.

Men det finns tre län som utmärker sig positivt. Jämtlands län och Gotlands län lyckas väcka åtal i hela 69 procent av fallen när det kommit in anmälningar om våld mot en närstående kvinna. Jönköpings län har också en bra siffra, där ligger kvoten på 66 procent.

Totalt i landet går bara 32,1 procent av alla anmälningar vidare till åtal.

Mer läsning

Annons