Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtkraft arena långt ifrån fullsatt

/
  • Östersunds kommun är minoritetsägare i bolaget bakom Jämtkraft arena. 25 miljoner lånade man ut till bygget, därtill har man borgat för ett lika stort lån och sedan har man efterskänkt två miljoner på lånet.

Sommaren 2007 inviger närmare 5 000 personer Jämtkraft arena på Stadsdel norr med en total publikkapacitet på 30 000 besökare till tonerna av Amy Diamond och Kingen.

Annons

Tanken med arenan, som kostat närmare 100 miljoner att bygga, är att det ska kunna erbjudas mer än bara fotbollsmatcher på det gröna konstgräset. Arrangörerna tänker sig att det ska gå att ordna andra typer av evenemang; och de drömmer om internationella artister som kan locka stora publikströmmar till tallarna längst upp på Stadsdel norr.

Rod Stewart har varit ett återkommande namn i det sammanhanget. Och inför sommaren talades det om ZZ Top och Pussycat Dolls. Inget av det har gått att ordna. I sommar blir det cirkus i stället.

Östersunds kommun har ett stort finger med i spelet bakom arenan, och en kommunrevision 2007 gav kritik för den ekonomiska risk de tagit när de har investerat.

Vid kommunfullmäktige i juni 2006 beslutade man att gå med i Östersunds Sport- och event-arena med en minoritetspost och beviljade även bolaget ett ränte- och amorteringsfritt lån på 25 miljoner kronor.

– Kommunen har även gått i borgen för ett banklån på 25 miljoner som arenabolaget har tagit, säger Bertil Åsén, teknisk chef vid Östersunds kommun, och vd i arenabolaget där kommunen är minoritetsägare.

Övriga delägare är Fältjägaren Fastigheter AB och ÖFK. Fältjägaren gick in med 25 miljoner vid bygget och 11,5 miljoner fick man i omställningsmedel från länsstyrelsen.

Efter bygget har Östersunds kommun även efterskänkt en miljon av lånet till arenabolaget varje år, hittills totalt två miljoner.

Mer läsning

Annons