Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtföretag bygger kabinbana till Globens tak

/
  • Östersundsföretaget Liftbyggarna är i färd med att bygga en rälsburen kabinbana med två gondoler som ska ta turister och andra intresserade till Globens tak i Stockholm. Senast i december ska bygget vara klart.

Liftbyggarna i Östersund bygger kabinbana till Globens tak. Bygget är redan igång och senast i december kommer banan att invigas.

Annons

Därmed kommer det att bli lite jämtländsk prägel över denna svenska nationalarena.
– Jag säger inget i dag, men det blir en presskonferens på fredag, säger Liftbyggarnas vd Harry Sjöström.
Men Mats Grönlund, vd för SGA Fastigheter som har ansvaret för byggnationen bekräftar att bygget redan har satt igång.
NCC är byggentreprenör och Liftbyggarna står för själva kabinbygget.
– Tanken är att det ska byggas en rälsburen kabinbana med två miniglobar som vi kallar glasgondolerna. Dessa ska gå utvändigt på Globen och i stort följa rundningen till toppen på Globen, säger Mats Grönlund.
– Där på toppen ska det finnas en samlingsplats där man exempelvis ska kunna göra intervjuer med artister eller varför inte idrottare.
Arbetet med att bygga kabinbanan har redan satt igång, gondoler och maskinrummet är på plats och redan i år ska kabinbanan invigas.
Tanken är alltså att två parallella kabinbanor med miniglobar ska trafikera Globens tak. När den ena stannar så att de i gondolen ska kunna se den fantastiska utsikten så är den andra på väg upp eller ner.
Planerna är inte nya. Eftersom Globen syns från nästan hela Stockholm så borde det, rent turistiskt, vara en enorm utsikt från Globens tak. Säkerligen har man sneglat lite på Empire State Building och Eiffeltornet där man kan åka högst upp för at njuta av utsikten.
Nu blir det alltså verklighet i Globen också.
Projektet sker genom ett samverkansavtal mellan Stockholm Globe arenas och Sweco. Ordern är, enligt uppgift, värd runt 30–40 miljoner för NCC.
Vad är ordern värd för Liftbyggarna?
– Det får du fråga Harry Sjöström om, säger Mats Grönlund.
Svaret från Sjöström får vi på fredag.

Mer läsning

Annons