Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämte dödades i Afghanistan

/

Den 31-åring som dödades i Afghanistan i söndags är Gunnar Andersson som tidigare varit anställd på F 4.

De svenska soldaterna attackerades av en man som var klädd i afghansk polisuniform.

Annons

Gunnar Andersson har vuxit upp på Frösön och var anställd på Livgardet i Stockholm inför tjänstgöringen i Afghanistan.
Det var två svenska officerare och en lokalanställd tolk dödades i Afghanistan när deras fotpatrull besköts i ett oroligt område på söndagen.
Ytterligare en svensk soldat skottskadades och vårdas på sjukhus.
Enligt de senaste uppgifterna bar den person som sköt polisuniform.
– Om han verkligen var polis återstår att se, säger överstelöjtnant Gustav Wallerfelt, som är ställföreträdande chef för den svenska styrkan i Afghanistan, till Dagens Eko.
De svenska soldaterna blev överrumplade när de attackerades.
Det handlade om avstånd på mellan 5 och 10 meter när mannen sköt svenskarna – som besvarade elden och enligt Gustav Wallerfeldt sköt ihjäl den uniformsklädde mannen.
Fotpatrullen besköts med handeldvapen klockan 11.03 svensk tid. I attacken dödades den 31-årige löjtnanten Gunnar Andersson och den 28-årige kaptenen Johan Palmlöv från Sundbyberg.
Den skadade, en 21-årig soldat som också är från Stockholmsområdet, sköts i foten och vårdas på sjukhus. Även en lokalanställd tolk dödades.
– Det är en tung dag. Mina tankar går till de anhöriga, till familjer som har förlorat sina söner, flickvänner som har förlorat sin älskade och kamrater som har förlorat sina kolleger, säger överbefälhavare Sverker Göranson.
Dödsskjutningarna inträffade 35 kilometer väster om svenska högkvarteret i Mazar-i-Sharif. I samma område gjorde svenska och finska soldater ett tillslag i veckan med fyra gripna och beslag av narkotika och sprängämnen.

Mer läsning

Annons