Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtarna är duktiga på att återvinna elektronik

/
  • Ulf Wengborn besöker ofta återvinningscentralen i Odenskog. ”Så fort jag               har något som jag inte behöver åker jag hit och lämnar saker”. Foto: Ulrika Andersson
  • Elektroniken som lämnas in på återvinningscentralen placeras i burar innan de fraktas vidare där prylarna plockas isär och sorteras.
  • ”Visst kan Östersundsborna alltid bli bättre på att återvinna, även om jag tycker att vi redan är duktiga så kan gränsen aldrig bli nådd”, säger Ove Sundin som är miljötekniker på Östersunds återvinningscentral i Odenskog.

Sugen på att göra dig av med tjockteven eller skaffa en ny mobiltelefon? Glöm då inte att lämna dina uttjänta prylar till återvinningen.

Annons

På Östersunds återvinningscentral lämnar människor in allt mer elektronikprylar, enligt Ove Sundin miljötekniker på återvinnings- centralen.

– Det blir mest breda teveapparater och dataskärmar som människor lämnar in och återvinner när de byter till smidigare grejer, säger Ove. Även om elektroniken, som lämnas in på återvinningscentralen, fungerar får inte personer komma dit och förse sig med prylar.

– Det som lämnas inne på områden blir automatiskt kommunens egendom och ingen får plocka med sig saker härifrån, säger Ove Sundin.

Under vintern tenderar det att vara lugnare kring återvinningscentralen. När värmen kommer blir människor mer benägna att rensa bort saker ur hemmen och förråden.

– Jag tror att människor är mer medvetna i dag framförallt när det kommer till elektronik och vad som ska återvinnas, säger Ove Sundin. Det enda som han anser skulle kunna förbättras är deponin, vilket är avfall som inte kan återvinnas som till exempel kakel och keramik.

– Där brukar människor kunna lämna soffor och annat som istället ska brännas.

Ove Sundin tycker att människor borde besöka återvinningscentralen lite ofta istället för att samla på sig saker i förråden.

– Sådana bra att ha saker tar bara upp onödigt med plats, tycker han.

Ulf Wengborn besöker Östersunds återvinningscentral flera gånger per år och på tisdagen var det dags att göra sig av med den stationära datorn och tjockskärmen som istället får ge plats för en alldeles ny laptop.

– Återvinningscentralen är ett jättebra ställe som kan ta reda på allting jag lämnar, säger Ulf Wengborn

Och han är inte den som spar prylar hemma i onödan.

– Nej, jag brukar åka direkt med saker som jag inte behöver, avslutar han.

Mer läsning

Annons