Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtarna är bland de fattigaste i landet

/

Jämtland är det län i Sverige där invånarna lägger undan minst pengar i månatligt sparande. Två av tio jämtlänningar har inget sparande alls.

Annons
Detta framgår av en ny Sifo-undersökning som utförts i Jämtland på uppdrag av Folksam.
- Att inte ha något eget sparande innebär att man är extremt sårbar för förändringar i livet, som minskad inkomst vid arbetslöshet, sjukdom och pension, säger Sven-Martin Eriksson, Folksam Jämtland.
Han tycker det är olyckligt. Beror det dessutom på att länsinvånarna har de bland de sämsta inkomsterna och får de sämsta pensionerna är det inte bra alls.
- Jämtlänningarna sparar minst och löneläget är lågt. Det kan också vara en förklaring till att de inte kan spara.
I genomsnitt lägger jämtlänningarna varje månad undan 1 025 kronor i sparkontor, fondsparande eller pensionssparande, visar undersökningen.
Det är den lägsta siffran av samtliga län i Sverige, den genomsnittlige svensken sparar nästan 500 kronor mer varje månad. 17 procent av jämtlänningarna har inget sparande alls.
Så det kommer att finnas många fattigpensionärer i vårt län framöver?
- I varje fall kommer många att få väldigt låga pensioner och har de dessutom ett väldigt litet sparande blir de ställd, säger Sven-Martin Eriksson.
- Pension är en sak, men det är också viktigt att man har en buffert under resans gång. Sparar man minst av alla har man också den minsta bufferten om man blir sjuk eller om bilen går sönder.
Sven-Marin Eriksson tycker att alla i vuxen ålder måste tänka sig för och fundera på ett sparande kanske i dialog med sitt försäkringsbolag som de har förtroende för.
- Det är de unga som är allra sämst i sitt sparande. De har inte kommit igång än. Det kan vara naturligt att tycka att pensionssparande är så avlägset.
Att jämtlänningarna lägger undan mindre pengar i månatligt sparande än vad de gör i andra delar av landet kan ha att göra med att de har mindre marginaler.
Undersökningen visar att den genomsnittlige jämtlänningen har 2 834 kronor kvar på kontor dagen innan lön, det är den lägsta siffran av samtliga län.
Men sex procent av jämtlänningarna säger att kontot är helt tomt dagen innan lön.
- Vår undersökning pekar mot att många trots allt har utrymme för att spara lite mer, exempelvis till sin pension. Det är viktigt att man har en långsiktig plan för sitt sparande, inte minst nu när det ekonomiska läget är oroligt.
Som kuriosa kan nämnas att jämtlänningarna inte spenderar särskilt mycket på nöjen heller, 660 kronor per månad, vilket ger en 19:e plats i nöjestoppen.
Stockholmarna toppar den listan med 1 289 kronor per månad.

Mer läsning

Annons