Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtar på plats i Köpenhamn: ”Det var lugnt vi märkte inget av polisingreppen”

Tre flickor från Jämtland fick vara med och uppleva stämningen på klimatmötet i Köpenhamn i helgen.

Annons

De var med i den stora demonstationen i lördags och i går fanns de på plats när namnunderskrifterna för Countdown to Copenhagen överlämnades av Desmund Tutu till en FN-företrädare.

– Det kom några svartklädda syndikalister och ville gå igenom demonstrationståget men polisen styrde undan dem jättebra, säger Sofie Gisslén från Krokom som var på plats tillsammans med Frida Alakorpi från Bräcke och Hanna Ferlin från Hackås. Alla tre går sista året på gymnasiet i Östersund.

– Det var lugnt, vi vet att polisen tagit närmare tusen demonstranter men vi har inte märkt något av detta, säger Sofie Gisslén vidare.

Hon berättar om hur de gick i demonstrationståget under lördagen i många timmar med mycket folk. Det var ganska kallt men ”hur kul som helst”, det var liv överallt med olika slagord hela tiden.

• Känner ni att ni har kunnat vara med och påverka på något sätt?

– Ja, faktiskt, det blev mer folk än beräknat här. Arrangörerna hade räknat med runt 80 000 som mest, men det kom 100 000. Politikerna måste göra något nu när vi var så himla många och demonstrationerna var väldigt bra organiserade.

– Vi gick med Countdown och vi ställde krav på att sänka koldioxidutsläppen och vi riktade uppmärksamheten till politikerna att vi är många som vill att systemet ändras så det blir lättare att tänka miljövänligt.

Flickorna åker för Härnösands stift räkning och ska nu berätta om sina upplevelser i sin hemförsamling och därmed försöka väcka intresse för miljöfrågorna.

 

Mer läsning

Annons