Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jämställt företagande blir det först om 250 år”

/
  • ”Se till att kalla er VD för företaget och det är det ni är, det höjer självkänslan”, säger Karin Hammarqvist närmast kameran.

Åre är länets mest jämställda kommun när det gäller företagande. I botten ligger Bräcke kommun.

Annons

Det visar Företagarnas jämställdhetsindex som presenterades i går.

Men sanningen är också att Åre tappat två placeringar från förra året då de låg på första plats i landet, i dag ligger de på tredje plats.

Bräcke har faktiskt klättrat flera planeringar, från förra årets 205 plats i landet, medan de i årets mätning hamnar på plats 159.

Runt 28 procent av Sveriges företagare är kvinnor.

”Inte inom något annat fält skulle en sådan betydande ojämställdhet mer eller mindre accepteras av samhället”, skriver Företagarna i rapporten.

– Det skulle aldrig accepteras att Sveriges riksdag bestod av 72 procent män, säger Åsa Bergström-Schahine, regionchef för Företagarna.

Hon menar att det i slutändan är en demokratifråga.

– Beräkningar visar på att den icke börsnoterade företagsförmögenheten ligger till 82 procent i männens händer.

– Fortsätter utvecklingen i den här takten tar det 250 år innan det är ett jämställt företagande i landet, konstaterar hon.

Undersökningen visar också att andelen företagare i Sverige är klart lägre än de flesta andra länder i EU.

Företagspopulationen är intew bara liten, den är även bland den mest ojämställda i unionen. Endast fem länder av 26 har ett mer mansdominerat företagande än Sverige.

I Jämtland finns det många kvinnliga företagare som även vill hjälpa andra kvinnor att starta företag.

I går samlades några hos Företagarna för att ge sin syn på rapporten.

Här fanns Karin Hammarqvist, IPS Förändringskompetens AB, Östersund, Tina Fors, Begriplig PR och Kommunikation Åre och Östersund, Marianne Backlund, Storsjöbygdens personliga assistans AB, Frösön, Ruth Gärdin Berglund, Strukturrutan, Östersund och Margaretha Lindbäck-Hansson, Sister business, Svenstavik.

På plats fanns även Carina Zetterström, c-oppositionsråd i Östersund.

– Genom undersökningen får vi en bild av hur det ser ut och att det skiljer sig åt i olika kommuner, säger Carina Zetterström. Det finns möjlighet till en ökad tillväxt med fler kvinnliga företagare.

Hon menar att fler idéer kan tas tillvara och trots att Östersunds kommuns andel kvinnliga företagare ligger på drygt 30 procent är det ändå ”bara 30 procent”.

– Att bli företagare är en livsstil, där man ser till att jobba med det man verkligen vill göra, säger Tina Fors.

Hon har också en positiv bild av att driva företag både i Åre och i Östersund, men Åre har ett bättre företagsklimat.

– I Åre finns en högre grad av peppning och glädje liksom fler förebilder, slår hon fast.

De kvinnliga företagarna pekar på entreprenörskapet som en livsstil. De säger också att det är för mycket pappersarbete och att de måste veta att det krävs mycket kompetens att driva ett företag.

Kanske har de inte den kompetensen själva utan behöver köpa den.

– Se till att kalla er VD för företaget om det är det ni är, säger Karin Hammarqvist som har som erfarenhet. När jag blev VD i vårt företag blev företaget helt plötsligt jämställt.

Mer läsning

Annons