Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämställdhet är fortfarande en kvinnokamp

/
  • Ann-Katrine Roth talade om vilka politiska åtgärder som krävs för att stärka jämställdheten.

Fackförbundet ST höll på måndagen ett frukost-seminarium med anledning av Internationella kvinno-dagen. Jämställdhetskonsulten Ann-Katrine Roth talade på temat ”Är vi färdiga med jämställdheten?”.

Annons

– I Sverige tycker vi gärna att vi är bäst i världen på jämställdhet. Men vi är långt ifrån bäst på alla områden. Världsekonomiskt forum beräknar att löneskillnaderna mellan män och kvinnor i Sverige är så mycket som 21 procent. Vi tar oss gärna rätten att definiera oss som världsbäst när vi egentligen inte är det, säger Ann-Katrine Roth.

Hon är jurist, författare och konsult med jämställdhet som expertområde. Hon säger att utbildning av makthavare är en effektiv väg mot jämställdhet.

– Politiker som är utbildade i jämställdhetsfrågor kommer fram till ungefär samma saker och har lätt att komma överens, för de har verkliga kunskaper att utgå från.

Ann-Katrine Roth talade också om samhällsnyttan med jämställdhet. Avsaknaden av kvinnor på ledande personer i näringslivet kan få katastrofala följder. Hon är inte främmande för att skylla finanskrisen och den efterföljande lågkonjunkturen på mäns överordning över kvinnor.

– I en grupp som består av många olika människor finns en större kreativitet och därmed en bättre förmåga att möta hot. Hade det funnits fler kvinnor i de stora företagen hade de kanske varit mindre benägna att ta risker.

Men Ann-Katrine Roth betonade att jämställdhet fortfarande är en fråga om kvinnokamp och passade på att utdela en känga till den nuvarande regeringen.

– Inga kvinnor har kämpat för vårdnadsbidrag. Det är de grundläggande frågorna om rätten till abort, preventivmedel och kampen mot prostitution som måste föras fram av kvinnorörelsen.

Mer läsning

Annons