Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jaktarrangör om ripjakten: Länsstyrelsen har inte agerat seriöst

/
  • ”Vi har haft många avbokningar på grund av det här men ändå försökt rädda så mycket som möjligt genom att erbjuda jakt i Västerbotten”, säger jaktarrangören Gian Urtoller som gärna jagar fågel tillsammans med hunden Hero.

Många jaktarrangörer har drabbats hårt efter länsstyrelsens beslut att förbjuda ripjakt i fjällen. Gian Urtoller på Kilnäsets jakt- och fiskecamp har tappat 40 procent av sina gäster.

Annons

För en vecka sedan kom Länsstyrelsen i Jämtland med sin dom. Årets ripjakt i fjällvärlden ställs in. Anledningen till jaktförbudet är helt enkelt att det finns för få ripor. Tåssåsens sameby är det enda undantaget. Där får ripa jagas på fjället men jakten är strikt reglerad.

Ripjakten skulle ha startat i morgon och det sena beslutet har lett till upprörda känslor hos flera jaktarrangörer. Gian Urtoller, som driver turistföretaget Kilnäsets jakt- och fiskecamp, anser att länsstyrelsen har agerat oseriöst.

– Visst har det här påverkat mitt företag. Vi har haft många avbokningar på grund av det här men ändå försökt rädda så mycket som möjligt genom att erbjuda jakt i Västerbotten.

Gian Urtollers företag inriktar sig främst på gäster från Italien vilket innebär att planeringstiden för jaktarrangemangen är lång.

– Det handlar om flygresor som ska ändras, boende och resor till jaktområden och så vidare. Bara själva vapeninförseln måste man ansöka om fyra veckor i förväg för att få ta in vapen i Sverige.

Kilnäsets jakt- och fiskecamp har visserligen fått många avbokningar från ripjägare men som tur är, förklarar Gian Urtoller, så har han annan verksamhet som kan täcka upp en del av förlusten.

– Jag har ändå varit förberedd på ett sådant här beslut och sagt till de som bokat att jag inte kunnat garantera ripjakt i höst. Men jag har kollegor som sitter riktigt i skiten. De har 30-40 utländska jaktgäster som betalat handpenning och som nu inte har några marker att jaga på.

Gian Urtoller säger att många mindre arrangörer har räknat med inkomsten från ripjakten under hösten och därför använt handpenningen till verksamheten under sommaren.

– Så i stället för att få in de stora pengarna när jaktgästerna kommer så sitter de med en skuld som de inte kan betala.

Han tycker i och för sig att beslutet att begränsa ripjakten är bra. Det finns inte tillräckligt mycket fågel för att släppa jakten fri på det sätt som gjorts under senare år.

– Det är inte proffsigt att fatta beslut på det här sättet. Det är verkligen att skita i de stackare som jobbar med sådan här verksamhet, säger han.

Ulf Johansson på Härjedalens jakt- och fiskeäventyr håller med sin kollega.

– Det är riktigt dåligt skött av länsstyrelsen. Bedrövligt helt enkelt. Vi har väl haft tur på det sättet att vi försökt fasa ut så att vi inte har så mycket jakt på statlig mark numer. Och det har ju visat sig vara tur. Men jag vet många som hamnat i problem nu när jakten ställts in.

Mer läsning

Annons